DEN SVENSKA EKONOMIN

Ekonomen: Läge att gasa på i finanspolitiken

Mattias Persson, chefekonom Swedbank. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Den dämpade inflationen öppnar för ett större reformutrymme i regeringens höstbudget, enligt Swedbanks chefekonom Mattias Persson.

– Det är läge att investera mer på framtiden, säger han.

Regeringen sänker prognosen för inflationen och höjer tillväxtprognosen för i år. Enligt finansminister Elisabeth Svantesson (M) är kampen mot inflationen vunnen.

– Jag delar synen på att inflationen ser ut att ligga klart under målet framöver. Möjligen är finansministern lite väl pessimistisk inför framtiden när man tittar på möjligheterna för Riksbanken att sänka styrräntan – och framför allt vad en lägre inflation innebär för hushållens köpkraft i Sverige, säger Mattias Persson.

Trots allt ljusare utsikter i ekonomin var Svantesson på en pressträff försiktig med att diskutera ett ökat reformutrymme i höstens budget. Regeringen kommer med en ny prognos för ekonomin i augusti.

– Detaljerna uteblev. Vi vet att det kommer reformer och det är läge för mer reformer, att gasa på nu i finanspolitiken, säger Persson.

Jobbskatteavdrag, förändrad skatt på ISK och sänkt grundavdrag för pensionärer är några satsningar Mattias Persson väntar sig.

– Allt det lär komma även om vi inte vet hur mycket det blir. I dagsläget räknar vi med 50 miljarder i ofinansierade reformer, men det kan mycket väl bli mer.

Joakim Magnå/TT