DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Debatt: ”Förkortad arbetstid kostar oss tillväxt och konkurrenskraft”

Svenskt Näringslivs chefsekonom Sven-Olov Daunfeldt. Bild: Kate Gabor

Sverige behöver varje arbetad timme för att möta de stora ekonomiska utmaningarna. Att i detta läget minska arbetstiden skulle vara fel väg att gå, skriver företrädare för Svenskt Näringsliv på Di Debatt.

En minskning av arbetstiden skulle enligt Svenskt Näringslivs beräkningar leda till en minskning av Sveriges BNP med 509 miljarder kronor årligen och en minskning av resurserna till välfärden med 240 miljarder kronor årligen. Detta motsvarar lönerna för över 200 000 sjuksköterskor, poliser, lärare och läkare varje år.

”En lagstadgad arbetstidsförkortning till 35 timmar skulle kraftigt minska vår tillväxt och konkurrenskraft”, skriver debattförfattarna Sven-Olov Daunfeldt och Petter Danielsson, chefs- respektive makroekonom på Svenskt Näringsliv.

Trots detta föreslår både LO och en arbetsgrupp inom Socialdemokraterna en generell arbetstidsförkortning. Svenskt Näringsliv anser att de antaganden som Konjunkturinstitutet gjorde för över 20 år sedan fortfarande gäller, och att det inte finns vetenskapligt stöd för att en lagstadgad arbetstidsförkortning leder till högre sysselsättning eller betydande produktivitetsökning.

”För att få fart på tillväxten i Sverige kommer varje arbetad timme att behöva”.

Di Debatt: Sverige behöver varje arbetad timme