RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Svag tillväxt bäddar för ny räntesänkning

De svenska hushållens konsumtion har gått ner. Arkivbild. Bild: Ali Lorestani/TT

Ekonomi (TT)

Sveriges ekonomi fortsätter att utvecklas svagt med låg tillväxt och pressade hushåll.

– Det stärker bilden av att vi snart kommer att få se den andra räntesänkningen, säger Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank.

BNP ökade marginellt i maj och har krympt något jämfört med ett år tidigare, enligt en preliminär så kallad BNP-indikator från Statistiska centralbyrån (SCB).

– Framför allt i hushållens konsumtion har vi sett en svag utveckling under flera års tid i samband med att inflationen och räntorna stigit. Vi ser ingen vändning där, trots att inflationen har sjunkit tillbaka och att räntorna kommit ner lite, säger Andreas Wallström.

– Men i takt med att räntorna fortsätter ner så räknar vi med att konsumtionen ska vända uppåt framåt hösten.

Läget i industrin oroar

Läget för industrin är mer oroande, påpekar Andreas Wallström. Den totala orderingång tog visserligen ett kliv uppåt i maj jämfört med april, men på årsbasis är tappet märkbart.

– Normalt sett följer produktionen orderingången väl så det bådar illa för industrin totalt sett. Trenden är svag.

För den som hoppas på nya sänkningar av styrräntan är utvecklingen i den svenska ekonomin sammantaget goda nyheter.

Riksbanken sänkte räntan i maj, vilket var första gången på åtta år. Enligt bankens prognos väntar ytterligare två eller tre sänkningar i år.

– Den fortsatta svagheten i ekonomin som vi ser stärker bilden av att vi snart kommer att få se den andra räntesänkningen, nämligen i augusti, säger Andreas Wallström.

"En riskfaktor"

Swedbank-ekonomen betonar samtidigt att läget i industrin är ett verkligt orosmoln. Samma fallande trend syns även i till exempel Sveriges viktiga handelspartner Tyskland.

– De flesta har bilden av att vi går mot ljusare tider, mycket drivet av lägre räntor, men det här är en riskfaktor för ekonomin.

Joakim Magnå/TT

Fakta

Sveriges bruttonationalprodukt ökade med 0,1 procent i maj jämfört med april, enligt BNP-indikatorn från SCB.

Jämfört med ett år tidigare minskade den svenska ekonomin med 0,2 procent.

Orderingången till svensk industri ökade med 7,8 procent i maj jämfört med månaden före. I årstakt sjönk orderingången med 8,9 procent och industriproduktionen med 2,9 procent.

Hushållens konsumtion minskade med 0,4 procent i maj jämfört med april. I årstakt är tappet 0,9 procent.

Källa: Statistiska centralbyrån (SCB)