BOMARKNADEN

Största bolånebanken sämst på att sänka räntan

Swedbank är sämst på att sänka rörliga boräntan, visar storbankens egna genomsnittsräntor. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi (TT)

Swedbank är sämst i klassen på att sänka boräntorna när de fem största bolånebankernas snitträntor i år jämförs.

Trots Riksbankens sänkning av styrräntan med 0,25 procentenheter har Swedbank bara sänkt sina räntor på rörliga bolån med i genomsnitt 0,19 procentenheter i år.

– Det är bara vi som kunder som kan göra något åt det. Ringa och tjata, hota med att flytta och kolla om man kan få lägre ränta hos någon annan. Som kund gäller det att ha koll hela tiden, att ens bank hänger med, säger Christina Sahlberg, sparekonom på jämförelsesajten Compricer, om hur man som låntagare ska agera för att få lägsta möjliga ränta på sitt bolån.

Mycket klirr i kassan

Näst sämst på att sänka är Handelsbanken, som är näst störst på den svenska bolånemarknaden. Handelsbanken har sänkt sin genomsnittsränta för ett rörligt bolån med 0,26 procentenheter.

Statliga SBAB och Wallenbersgsfärens storbank SEB har samtidigt sänkt den genomsnittliga rörliga räntan på bolån med 0,32 respektive 0,34 procent.

Skillnaden kan låta liten – några enstaka hundradelar av en procent. Men när det handlar om en bank som Swedbank, med snudd på 1 000 miljarder utlånat i form av bolån, ger de extra räntepunkterna ganska mycket klirr i kassan, enligt Sahlberg.

– Bankerna har så otroligt många kunder som inte reagerar och då kan de fortsätta tjäna pengar på dem. Det är lite taskigt det där. Det är de som är trogna och inte bråkar som får betala den höga räntan, säger hon.

Nordea har sedan årsskiftet sänkt sin genomsnittsränta för rörligt bolån med 0,28 procentenheter. Men Nordea är trots detta den bank som tar mest betalt för sina bolån, med en rörlig ränta på i snitt 4,64 procent i juni.

Swedbank är näst dyrast, på 4,62 procent. De andra tre – Handelsbanken, SEB och SBAB – låg strax under 4,50 procent i snittränta på rörligt bolån i juni.

Snålast med sparränta

I andra vågskålen hos bankerna hittar man de räntor de erbjuder sina kunder på vanliga sparkonton. De har sänkts med 0,20-0,25 procentenheter sedan januari, visar månatliga rapporter från Konsumenternas bank- och finansbyrå.

Handelsbanken och SEB är efter årets sänkningar snålast med räntor på 1,75 procent. Nordea och Swedbank ligger något högre, på 1,80 respektive 1,90 procent. Statliga SBAB toppar med en sparränta på 3,75 procent.

Joakim Goksör/TT

Fakta

Utlåningen till svenska hushåll med säkerhet i bostäder – så kallade bolån – uppgår i runda slängar till drygt 4 100 miljarder kronor, enligt Statistiska centralbyråns finansmarknadsstatistik från maj 2024.

Swedbank är störst på den svenska bolånemarknaden, enligt senast tillgänglig statistik från Bankföreningen som beskriver läget sommaren 2023:

Swedbank: 22 procent

Handelsbanken: 21 procent

Nordea: 14 procent

SEB: 13 procent

SBAB: 8 procent

Källa: Svenska Bankföreningen

Fakta

Det som brukar kallas rörlig ränta – i själva verket en avtalsmodell där villkoren justeras var tredje månad – är i särklass vanligast på den svenska bolånemarknaden. Andelen som väljer rörlig ränta bland nya låntagare var enligt den statliga bolånebanken SBAB i maj på över 90 procent, den högsta andelen på 15 år.

Andelen har ökat sedan Riksbanken i sin så kallade räntebana – det vill säga prognosen för framtida styrränta – har börjat måla upp ett scenario med fler räntesänkningar efter den första sänkningen på åtta år i maj 2024. Räntebanan från juni pekar mot två eller tre sänkningar av styrräntan på 0,25 procentenheter styck under andra halvåret i år.

Rörliga boräntor brukar i stora drag följa styrräntan, både uppåt och nedåt. Skulle boräntorna hänga med styrräntan ner 0,75 procentenheter till årsskiftet skulle det minska räntekostnaden för ett bolån på tre miljoner kronor med 22 500 kronor per år eller 1 875 kronor per månad, om man bortser från ränteavdragets effekter.