DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Fler arbetslösa får jobb

Fler arbetslösa fick jobb i juni, jämfört med samma period i fjol. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Ekonomi (TT)

Arbetslösheten fortsätter att öka – däremot var det fler arbetslösa som fick jobb förra månaden, jämfört med samma period i fjol. Det visar nya siffror från Arbetsförmedlingen.

Nära 348 000 personer var inskrivna hos Arbetsförmedlingen i slutet av juni månad. Det är nästan 26 000 fler än samma period förra året.

Arbetslösheten har därmed stigit från 6,1 procent till 6,6 procent på ett år.

Och det väntas öka resten av året också, säger Emil Persson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

– Hela 2024 väntar vi oss en svagare arbetsmarknad och vändningen kommer i så fall i takt med att ekonomin stärks, år 2025.

Varsel minskar

Som högst är arbetslösheten i Skåne med 8,9 procent, följt av Södermanlands län på 8,5 procent. Och det ökar i de flesta av länen. Lägst är arbetslöshetsnivån i Västerbottens län på 3,5 procent.

Även antalet långtidsarbetslösa ökar, som alltså har varit utan arbete i ett år eller mer. Det ökade med nästan 3 000 personer, jämfört med samma period i fjol och ligger nu på drygt 140 000 personer.

Däremot minskar antalet varsel – jämfört med ett år tillbaka. Drygt 4 500 personer blev varslade under juni, och motsvarande siffra förra året var över 5 300 personer.

Men risken finns att det kommer öka framöver, enligt Emil Persson.

– Under våren har antalet varsel varit högre än det normala, och den svagare arbetsmarknaden gör att det finns en risk att vi kommer att se fler varsel även under hösten.

Vändning i början av 2025

Det är också fler arbetslösa som har fått ett jobb. I juni var det över tusen fler som påbörjade ett arbete än för ett år sedan. Från drygt 29 500 till nästan 31 000.

– Men det här förändrar inte bilden att vi ser att arbetsmarknaden är svagare. Vi väntar oss att den vändningen kommer senare, säger Emil Persson.

TT: Så när kommer det vara lättare att få ett arbete?

– Första halvåret nästa år kommer det sannolikt att vara något lättare. Däremot så är bedömningen fortsatt präglad av stor osäkerhet.

Emil Persson tillägger även att det kommer dröja innan vi är på samma arbetslöshetsnivå som det var innan lågkonjunkturen.

Karin Rader/TT