EU:S FRAMTID

Löften till alla – så ska EU-basen väljas om

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen hoppas bli omvald i dag. Arkivfoto. Bild: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

EU (TT:s korrespondent)

En tillväxtplan och en havspakt, ren industri och en försvarsunion. Allt ingår i den godispåse av löften som Ursula von der Leyen nu lägger fram för att bli omvald som ordförande i kommissionen.

Hennes framtida karriär avgörs i eftermiddag.

På 31 tätskrivna sidor valtalas om "Europas val" – von der Leyens politiska riktlinjer för åren 2024-29.

Tyskan har redan styrt EU-kommissionen sedan 2019 och har nominerats av medlemsländernas stats- och regeringschefer för en fortsättning i fem år till.

Men det hänger på att minst 361 av EU-parlamentets 720 ledamöter i dag röstar ja till henne i en omröstning i Strasbourg.

För att nå dit presenterar hon nu lite av varje på en lång rad områden, framför allt i syfte att övertyga de tunga partigrupperna i mitten: konservativa EPP, socialdemokratiska S&D och liberala RE.

Tillväxt och försvar

"Jag ser det som nödvändigt att den demokratiska mitten i Europa håller", skriver von der Leyen i sina riktlinjer.

Bland annat utlovas en europeisk tillväxtplan, med enklare regler för företagen och ökade satsningar på forskning, innovation och hållbar konkurrenskraft. En särskild försvarskommissionär ska tillsättas och redan inom 100 dagar ska en särskild försvarsplan tas fram – även om von der Leyen betonar att det är medlemsstaterna som alltid kommer att behålla ansvaret för sina styrkor.

Hon vill också göra Europol starkare, liksom EU:s gemensamma gränsbevakning, som ska utökas till en personalstyrka på minst 30 000.

Migration och miljö

För migrationen betonar hon vikten av att genomföra den asylpakt som röstats igenom, samtidigt som hon balanserar försiktigt när det gäller vissa partiers krav på asylhantering utanför EU – som andra partier i sin tur är starkt emot.

"Vi kommer också att fortsatt överväga nya sätt för att motverka illegal migration, samtidigt som vi respekterar internationella lagar", skriver von der Leyen.

På miljösidan utlovas en "europeisk havspakt" – något som exempelvis svenska MP tryckt hårt på inför omröstningen.

Wiktor Nummelin/TT

Fakta

EU-parlamentet röstar klockan 13 på torsdagen om att godkänna Ursula von der Leyen som fortsatt ordförande i EU-kommissionen till år 2029. Hon behöver få minst 361 ja-röster – annars måste EU-ländernas stats- och regeringschefer inom en månad föreslå en annan kandidat.

Omröstningen föregås av en debatt i Strasbourg från klockan 9, då von der Leyen väntas lägga fram riktlinjer för vad hon vill göra under mandatperioden.

Själva resultatet väntas bli klart strax före klockan 15.