ELEKTRIFIERINGEN

Ny teknik Chalmers kan lösa metallbatteriers största problem

Genom att skapa metallelektroden inuti batteriet har metallen aldrig möjlighet att reagera med orenheter utanför batteriet och får ett bättre och mer stabilt ytskikt. Bild: Chalmers/Henrik Sandsjö

Forskare vid Chalmers har tagit fram ett sätt att utnyttja metallbatteriets potential. Det bäddar för ett framtida alternativt till dagens tyngre och energikrävande litiumjonbatterier, enligt ett pressmeddelande.

Den som löser gåtan för metallbatteriers inneboende potential, kan bana vägen för batterier med längre räckvidd eller elflyg avsedda för kortare sträckor.

Men deras korta livslängd har varit ett hinder på grund av litiummetallens reaktivitet. Nu visar ny forskning från Chalmers, publicerad i Journal of The Electrochemical Society, att det går att undvika dessa problem.

”Istället för att hantera de reaktiva elektrodmaterialen utanför batteriet skapar vi vår elektrod inuti batteriet genom en process som kallas elektroplätering”, säger doktoranden Josef Rizell till Chalmers.

Forskningsgruppen, ledd av professor Aleksandar Matic, har funnit strategier för att göra metallbatterier både stabilare och säkrare. Detta kan bana väg för nya batterikoncept som kan ge elbilar längre räckvidd och utveckla elflyg för kortare sträckor.

Pressmeddelande: Nya rön kan ge stabilare och säkrare metallbatterier". Länk till artikeln