EU:S FRAMTID

EU vill förbättra tågresor över gränserna

Bild: Claude Paris

EU-kommissionen planerar att under nästa mandatperiod införa en särskild boknings- och biljettförordning för att göra det enklare att boka tågresor över gränserna i Europa. Men det finns en del hinder på vägen, skriver DN.

Ursula von der Leyen, EU-kommissionens nyvalda ordförande, betonar vikten av att resenärer ska kunna köpa transeuropeiska tågbiljetter från olika tågbolag och behålla sina konsumenträttigheter.

– Tågresor över gränserna är fortfarande för besvärligt för många medborgare, säger Ursula von der Leyen i sitt tal till Europaparlamentet.

Järnvägsexperten Mats Nyblom ser dock utmaningar i att genomföra detta på grund av de nationella tågbolagens protektionistiska inställning.

– De är rädda för konkurrensen. Politikerna säger att de gillar tanken på ett europeiskt bokningssystem, men känner ändå ett känslomässigt motstånd eftersom de måste släppa på ett visst inflytande, säger han.

Marco Andersson, marknadschef på Snälltåget, anser att ett gemensamt system skulle stärka järnvägens konkurrenskraft gentemot andra transportmedel.

Dagens Nyheter: EU: Gör det enklare att resa med tåg i Europa