USA:S EKONOMI

Strejk hotar på Disneyland – första på 40 år

Utsikt över Disneyland i Anaheim, Kalifornien. Bild: Damian Dovarganes/AP/TT

USA (TT-AFP)

Missnöjet pyr på nöjesfältet som har sloganen "världens lyckligaste plats". Anställda på Disneyland i Kalifornien har röstat för att strejka, uppger nöjesparkens fackföreningar.

En koalition av fackföreningar som tillsammans organiserar omkring 14 000 anställda, har förhandlat med Disneyland om löneökningar och förbättrade arbetsvillkor sedan april. Men förhandlingarna har strandat och konflikten har hårdnat sedan vissa anställda hävdat att Disney ägnar sig åt fackfientligt arbete.

Facken hävdar att över 500 anställda har varnats och hotats med bestraffningar för att ha burit en facklig pin med en Musse Pigg-handske formad som en knuten näve.

Flera anställda vittnar om att de måste bo i sina bilar eftersom lönerna inte räcker för att betala de höga hyrorna i och runt Anaheim, Kalifornien, där Disneyland ligger.

99 procent av fackmedlemmarna röstade för att godkänna en strejk. Det gör det möjligt för fackledningen att bestämma om och när en strejk ska börja, samt hur länge den i så fall ska pågå.

Disney har sagt att man vill fortsätta de förhandlingar som är planerade till måndag och tisdag. En strejk vore historisk – anställda på Disneyland har inte strejkat sedan 1984.