AI OCH AUTOMATISERING

AI räddade Ingbritt efter stroke

Artificiell intelligens (AI) kan hjälpa och avlasta i vården, exempelvis inom bilddiagnostik och beslutsstöd. Bild: Pressbild/Sahlgrenska Universitetssjukhuset

När Ingbritt Dahl kom till sjukhuset efter en stroke, hjälpte en AI-app till att lokalisera hennes blodpropp. Några timmar efter operationen började känseln återvända, rapporterar DN.

Ingbritt Dahl, 77, drabbades av stroke hemma och fick snabbt föras till på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Med hjälp av en AI-app som analyserade röntgenbilder kunde blodproppen identifieras på bara fyra minuter.

– Det gick jättesnabbt och jättebra, säger Ingbritt Dahl.

Läkaren Petra Redfors på Sahlgrenska betonar vikten av snabb intervention för att minimera funktionsbortfall.

AI-tekniken används nu på alla strokesjukhus i Västra Götalandsregionen, vilket leder till mer jämlik vård, särskilt för patienter långt från universitetssjukhus.

Magnus Kjellberg, som är chef på sjukhusets kompetenscentrum för AI, hade gärna sett det implementerades i högre takt i den svenska vården.

– Vi har förutsättningarna; dataunderlaget finns i våra journalsystem och register. Vi har kunnande och kompetens. Trots det har många andra länder kört om oss, säger han.

DN: AI hjälpte till när Ingbritt fick en stroke