GRÖNA NÄRINGAR

Skörden regnade bort – färre tulpaner nästa år

En florist i Stockholm binder en bukett. Dåliga skördar av holländska tulpanlökar riskerar att leda till att det blir färre tulpaner i den svenska handeln nästa år. Arkivbild Bild: Vilhelm Stokstad/TT

Odling (TT)

Det kan bli ont om tulpaner i handeln nästa år. Stora skördar har regnat bort – och nu varnar svenska odlare för att vårens buketter riskerar bli både mindre och dyrare.

– Det är klart att det kommer att finnas tulpaner i butikerna men kanske inte i den utsträckning vi är vana vid, säger odlaren Björn Lagergren.

De färgsprakande tulpanerna som dyker upp när vårvinterljuset återvänder till Norden börjar sin resa mer än ett år tidigare. Då sätts lökarna ut på de holländska åkrarna, för att sedan blomma, klippas ner – och skeppas till Sverige.

Men förra hösten låg stora delar av åkrarna under vatten och bara en bråkdel av lökarna sattes i jord. När även maj regnade bort var katastrofen ett faktum.

Fick bägaren att rinna över

– Regnet blev droppen som fick bägaren att rinna över, berättar Björn Lagergren, vd på Lagergrens handelsträdgård, som besökte de holländska tulpanfälten i maj.

Nu varnar han, och branschorganisationen Blomsterfrämjandet, för att de inte kommer att kunna driva upp lika många tulpaner som vanligt.

– Vissa åkrar gav ingen skörd alls och andra låg på omkring hälften av vad som normalt skördas, säger Lagergren.

Hur det kommer att påverka den svenska marknaden är ännu för tidigt att säga, men tulpanerna kan bli något dyrare. I Sverige drivs mellan 145 och 150 miljoner tulpaner upp varje år. I år räknar odlarna med en minskning på 10–20 procent, vilket innebär att det kan bli betydligt färre buketter i butikerna.

Stora lökar drabbade

– De stora lökarna är hårdast drabbade, så nu blir det mindre lökar som planteras i stället. De är kanske inte sämre, men blommorna blir inte lika kraftiga, säger Lagergren som har odlat tulpaner i närmare 40 år.

En allt för stor prisökning på de populära vårblommorna tror han inte att det kommer att bli.

– Som jag känner marknaden kommer det inte bli aktuellt att köpa in jättedyra lökar, de som i första hand exporteras till Kina och USA där det finns en helt annan prisbild än i Sverige. Men till de priser våra konsumenter är vana vid, där har vi svårt att få ihop volymen, säger han.

Sara Assarsson/TT