KRIGET I UKRAINA

Ledare: Flaskhals hindrar svensk försvarsindustri från att hjälpa Ukraina

Enligt Bofors vd Stefan Krol skickar vissa tillverkare ammunition till Sydafrika där skjutfälten är mer tillgängliga. Bild: BAE Systems Bofors

Länsstyrelsen i Örebro hindrar Bofors att utöka sina skjuttester för att kunna leverera till Ukraina. Stränga bullerregler skapar en absurd situation för svenskt försvarsindustri, skriver Elias Nilsson på SvD:s ledarsida.

Bofors Test Center utanför Karlskoga är ett av Europas största skjutfält, och företagets möjlighet att skjuta styrs av Länsstyrelsen i Örebro. Efter att kriget i Ukraina ansökte Bofors om tillstånd att skjuta mer på kvällar och helger. Men Sveriges stränga bullerregler har satt igång en absurd byråkratisk karusell som sinkar hjälpen till Ukraina, och ytterst Europas säkerhet

Regeringens har nu föreslagit tillståndsplikten för skjutfält ska ersättas med en anmälningsplikt, vilket bäddar för en enklare process för svensk försvarsindustri.

”Vetskapen om att Ukrainas män och kvinnor just nu försvarar även Sverige borde göra det enkelt för Sveriges riksdag att ställa sig bakom en sådan bestämmelse”, skriver Elias Nilsson.

Svenska Dagbladet: "Bullerregler smäller högre än försvaret"