KOMPETENSKRISEN

Traineeprogram ska möta kockbristen och bryta socialt utanförskap

Chefs Camp riktar sig till unga mellan 18 och 25 år utanför arbetsmarknaden som drömmer om kockyrket och lär dem grundläggande matlagning och kökshantering under sju månader. Bild: Mostphotos

Kändiskrögaren Melker Andersson har startat Chefs Camp som ett svar på den svenska kockbristen. Ett traineeprogram för unga utan erfarenhet inom branschen, rapporterar DN.

Programmet syftar också till att bryta det sociala utanförskapet bland unga vuxna och samtidigt möta kompetensbristen i branschen.

Programmet, som börjar i augusti, erbjuder praktisk träning i restaurangdrift under ledning av erfarna kockar.

– Det är ett jättestort problem. Vi måste hitta olika sätt att träna och utbilda nya kockar, säger Melker Andersson.

Deltagare som Abdu Abdella och Racha Zidane drömmer om att bli kockar och har redan börjat sin träning i programmet.

– Jag har drömt om att bli en kock sedan jag var ett barn. Jag vill inte bara bli en kock, jag vill bli en riktigt bra sådan, säger Zidane.

Dagens Nyheter: Kockbrist i Sverige: Ett jättestort problem