BRISTERNA I INFRASTRUKTUREN

Oklart när E45 kan öppna igen efter skyfallet

En del av E45 mellan Lilla Edet och Trollhättan är avstängd efter söndagens skyfall. Vattnet rev upp stora sjok av frigolit ur vägbanan, där den finns som isolering mot tjäle. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Trafik (TT)

Det är oklart hur länge E45 vid Lilla Edet behöver vara avstängd efter söndagens skyfall, som gjorde att en vägsträcka förstördes.

– Vi har inte sett hela omfattningen på vilka skador som vägen har fått, säger presskommunikatör Katarina Wolffram på Trafikverket.

Dagen efter det stora skyfallet är det lugnt vid E45 strax norr om Lilla Edet. Mellan motorvägen och en parallell länsväg ligger drivor av stora frigolitsjok, som funnits under vägbanan men rivits loss av vattenmassorna.

En vanlig måndag råder ett ständigt trafikbrus här. Men nu är det tyst och stilla. Man hör både duvan i skogen och något porlande vattendrag.

Motellet intill olycksplatsen har ovanligt få lunchgäster denna dag.

Några nyfikna besökare spanar mot frigolithögarna på avstånd.

En äldre dam frågar hur hon ska köra för att komma till Trollhättan.

Alla undrar: Hur länge måste E45 vara avstängd?

Geotekniker på plats

På måndagen, när regnvattnet runnit bort, undersöktes vägen av Trafikverket. Bland annat fanns geotekniker på plats.

Trafikverket hoppas kunna ge en prognos under måndagen om när E45 kan öppnas igen. Det kan bli så att bara en del av motorvägens bredd öppnas i ett första skede.

Ingen person skadades av skyfallet. Men i flera hus blev källare vattenfyllda, och trafiken på E45 drabbades hårt.

– Här blev det tvärstopp. När vi kom var det en norsk bil som hade vatten upp till rutorna, berättade en bilist för P4 Väst på söndagskvällen.

Evakueringen och omledningen av trafiken orsakade omfattande köer och timslång väntan. Ett 30-tal fordon som fastnat i vattenmassorna fick transporteras bort. Räddningstjänstens insats avslutades en stund efter midnatt.

Frigoliten släppte

Vattenmassor trängde in under vägbanan och tog med delar av den frigolit som finns i vägkonstruktionen, enligt Trafikverket.

– Det har kommit så pass mycket vatten, att en del av de här frigolitdelarna har släppt från sin förankring, säger Svante Carlsson, regional insatsledare för räddningstjänsten i Storgöteborg.

En 14 kilometer lång sträcka av E45 är avstängd.

Trafiken leds nu om via E6, vars sträcka förbi Stenungsund nyligen öppnat igen efter att ha varit stängd efter ett skred i september förra året. Det är bara ett par mil fågelvägen mellan de två olycksplatserna, på var sin motorväg.

Ellen Ahinko Andersson/TT

Micke Larsson/TT

Bilister överraskades av det mycket kraftiga skyfallet på söndagen. Bild: Joachim Nywall/TT
Kartan visar sträckan på E45 som delvis förstördes i samband med söndagens skyfall nära Lilla Edet. Bild: Anders Humlebo