BRISTERNA I INFRASTRUKTUREN

Trafikverket: ”Gigantiska kostnader” att bygga helt säkra vägar

Delar av E45 reste sig och gick sönder efter översvämningen som orsakats av ett skyfall. Men att förstärka vägnätet så det klarar att stå emot extremväder är för dyrt, enligt Trafikverket. Bild: Joachim Nywall/TT

Att bygga vägar som kan stå emot skyfall är för dyrt, enligt Trafikverket. ”Skulle man bygga vägar som garanterat klarar av ett sådant här regnväder skulle kostnaderna bli gigantiska, säger presskommunikatör Katarina Wolffram till GP efter kaoset på E45.

Efter skyfallet på E45 i söndags fick ett antal fordon bogseras bort från platsen samtidigt som trafiken stod stilla i timmar och delar av vägen fick stängas av. Nu höjs röster för att vägnätet måste bli bättre rustat för att kunna stå emot skyfall och andra typer av extremväder som riskerar att bli vanligare i takt med klimatförändringarna.

Men Trafikverket menar att det inte går att helt och hållet säkra upp mot den här typen av regnoväder, åtminstone inte utan att det kommer med en rejäl prislapp.

– Det händer vid enstaka tillfällen att vi får sådana här skyfall. Men skulle vi bygga vägar som klarar av detta vart femtionde år, eller vägar som står emot tjäle, skulle kostnaderna bli gigantiska, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör vid Trafikverket, till GP.

Göteborgs Posten: Trafikverket: Helt säkra vägar är för dyra