ARBETSMILJÖ

Debatt: Vi förväntar oss att facket delar vår nolltolerans mot droger

Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf. Bild: Anders Wiklund/TT

Arbetsgivare och fack måste föra en gemensam kamp mot narkotika på arbetsplatserna. Det menar Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf. ”Droger hör inte hemma i industrin”, skriver han i en debattartikel i Norran.

Användande av droger kan leda till minskad produktivitet, ökad sjukfrånvaro, sämre förtroende för företaget och viktigast av allt - ökade säkerhets- och olycksfallsrisker. Det menar Industriarbetsgivarnas vd Per Widolf, som i en debattartikel i Norran varnar för att sommaren kan innebära att fler testar och utvecklar ett beroende av narkotika, vilket han menar kan leda till risker för arbetsgivarna.

Per Widolf lyfter även fram Arbetsdomstolens uppmärksammade dom som slog fast att en arbetstagare som vid testning visar spår av tidigare narkotikaanvändning kan antas vara påverkad av narkotika till dess att ett nytt drogtest visar ett negativt resultat.

”Vi förväntar oss att vi delar nolltoleransen mot droger med våra fackliga motparter. Vi behöver gemensamt arbeta för att få bort narkotikan från våra arbetsplatser. Droger hör inte hemma i industrin”, skriver han i debattinlägget.

Norran Debatt: Droger hör inte hemma i industrin