USA:S EKONOMI

Experten: Fed avvaktar – "har bränt sig förr"

Den amerikanska centralbanken Federal Reserves ordförande Jerome Powell. Arkivbild. Bild: Susan Walsh/AP/TT

Ekonomi (TT)

Räntesänkningar i höst eller inte? Världens centralbanker håller andan inför Federal reserves signaler i kväll. Samtidigt har den amerikanska centralbanken ingen brådska här och nu.

– Fed har bränt sig förr när man legat i startgroparna för att sänka räntan, säger SEB:s USA-expert Elisabet Kopelman.

Riskerna med att behålla räntan på nuvarande nivå börjar så smått bli större och därför lär Federal reserve (Fed) sänka räntan i höst, enligt Elisabet Kopelman.

– Man närmar sig en tidpunkt för att sänka räntan men det är inte nu i juli. Fed ser att marknaden börjat prisa in kommande lättnader så de behöver inte skynda.

Inflationen långsamt ned

Inflationen i USA låg på 2,5 procent under juni månad enligt PCE-måttet. Det var bara något lägre än majinflationen på 2,6 procent och aningen högre än den samlade bedömningen från analytiker som spådde 2,4 procent, enligt Bloomberg. Men det är antagligen inget som påverkar Feds besked, menar Kopelman.

– Det som hade kunnat få dem att sänka nu i juli hade varit om de fick oroande signaler från arbetsmarknaden men den är fortfarande stark och arbetslösheten låg i USA, säger hon.

Ett läge alla centralbanker vill undvika är att arbetslösheten ökar kraftigt efter att man väntat för länge med en räntesänkning. Går man in och sänker räntan först då är det redan för sent och den stigande arbetslösheten kan leda till recession.

– Ju längre man väntar desto mer ökar risken, vi närmar oss den punkten men är inte där än, säger Elisabet Kopelman och fortsätter:

– Fed har bränt sig förr när man legat i startgroparna för att sänka räntan, och inflationen i stället blossat upp.

Riksbanken räknar med avvaktande Fed

När Fed rör sig mot räntesänkningar underlättar det också för centralbankerna i resten av världen att göra samma sak.

Riksbanken har öppnat för två eller tre räntesänkningar under hösten. Nästa räntebesked kommer i augusti och många spår att den första sänkningen ska komma då.

Kan de förhoppningarna grusas om Fed nu avvaktar med att sänka sin styrränta?

– Jag tror att Riksbanken redan räknar med att Fed avvaktar. Vad svensk ekonomi signalerar är nog viktigare för dem. Det viktiga är snarare vad Fed signalerar i samband med beskedet, om de öppnar för räntesänkningar till hösten, vilket de har tillfälle för både nu och i augusti. Skulle Fed signalera att man ser uppförsbacke så skulle det kunna försvåra för Riksbankens planer men det är inte vad vi ser.

Markus Botsjö/TT