DEN SVENSKA BESÖKSNÄRINGEN

Tommy Myllymäki: Därför väljer turister bort Sverige

Kocken Tommy Myllymäki är också president i Bocuse d'Or Team Sweden. Här i samtal med prins Carl Philip i samband med de svenska förberedelserna inför tävlingen Bocuse d’Or, världsmästerskapen i fransk matlagning. Bild: Henrik Montgomery/TT

Stjärnkocken Tommy Myllymäki efterfrågar en politisk satsning för att stärka den svenska besöksnäringen. Förutom regelförenklingar och generösare skatteregler lyfter han upp vikten av att stärka Arlandas attraktionskraft. ”Arlanda är inte det där naturliga mellanlandningsstoppet i dag”, säger han till TN.

Tommy Myllymäki har vunnit tävlingen Årets kock, är jurymedlem i TV4-programmet Sveriges Mästerkock och har tagit hem ett silver till Sverige i Bocuse d'Or. Han driver också krogen Aira på Djurgården, som under 2023 fick sin andra stjärna i Guide Michelin.

Nu är siktet inställt på att kamma hem en tredje stjärna, och därmed göra stjärnkrogen Frantzén sällskap som de enda som lyckats med den bedriften i Sverige.

Hur tycker du att den svenska restaurangbranschen står sig idag?

– Den står sig på en väldigt hög nivå. Men jag upplever det som att vi är inne i en period där vi verkligen har skruvat allting till max och det behövs lättnader för att man ska få mer luft. Det kommer fortfarande många gäster, men de flesta restauranger går på maxvarv för att få vardagen att gå ihop och det finns inte så mycket mer gas att hämta. Nu måste det komma lite hjälp och vi behöver en knuff i ryggen för att orka hålla ut, säger han till TN.

Vad vill du se från politiskt håll?

– Regelförenklingar som underlättar och därigenom kan ge ny energi. Det finns en massa olika åtgärder man kan göra. Ett förslag är att ta bort reglerna kring företagens representation och göra den helt avdragsgill. Det känns förlegat att det ska finnas en styrning i det regelverket. Jag tror att en sådan förändring skulle ju gynna vår bransch något oerhört.

Tommy Myllymäki menar också att besöksnäringen skulle bra av fler resenärer som ser Sverige och Stockholm som ett naturligt stopp innan vidare resa ut i Europa. Där tror han att Arlandas attraktionskraft spelar en stor roll, och menar att flygplatsen har tappat sin ställning jämfört med andra nordiska konkurrenter de senaste åren.

– Jag jobbade ett tag med Finnair vid Helsingfors flygplats och såg vilken stor betydelse det har. Flygplatsen lockade många resenärer framför allt från Asien som stannade där i några dagar för att sedan flyga vidare ut i Europa. Samma sak med Köpenhamns flygplats där SAS har sin största hubb.

– Där har Arlanda tappat sin position litegrann och är inte det där naturliga mellanlandningsstoppet i dag. Där behöver man hitta en attraktionskraft igen som gör att fler flyger till Sverige för att därifrån resa vidare, säger Tommy Myllymäki.