RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Fed lämnar räntan oförändrad

Fed-chefen Jerome Powell. Arkivbild. Bild: Manuel Balce Ceneta/AP/TT

Ekonomi (TT)

USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) lämnar styrräntan oförändrad, i intervallet 5,25–5,50 procent.

– Det verkar som att deras huvudspår är en sänkning i september, säger Elisabet Kopelman, USA-ekonom vid SEB.

Beskedet om att amerikanska Fed lämnar räntan oförändrad var generellt väntat bland bedömare. Fed-chefen Jerome Powell har tidigare uppgett att han vill se tydliga bevis på att inflationsnivån närmar sig målet på 2 procent innan räntesänkningar kan bli aktuella.

I ett skriftligt uttalande efter onsdagens besked konstaterar Fed att ”inflationen har dämpats under det senaste året men är fortfarande något förhöjd”.

– Vi närmar oss den punkt då vi kan sänka styrräntan, men vi är inte riktigt där ännu, sade Fed-chefen Jerome Powell vid en presskonferens kort efter att räntebeskedet lämnades.

"Tydliga signaler"

Elisabet Kopelman, USA-ekonom vid SEB, bedömer att Powell nu framstår som mer öppen för en räntesänkning i september än han varit tidigare under sommaren och under våren.

– Jag tycker att han skickade ganska tydliga signaler om att räntan kommer sänkas i september om datan fortsätter att utvecklas som Fed tror, säger Elisabet Kopelman vid SEB.

Den amerikanska centralbanken har nu lämnat räntan oförändrad i knappt ett års tid. Den senaste höjningen gjordes i juli i fjol, med 0,25 procentenheter.

I juni låg inflationen på 2,5 procent enligt det så kallade PCE-måttet, vilket var en nedgång från 2,6 procent i maj. Trots att inflationen gick ned var siffran högre än vad investerare hade räknat med, enligt en sammanställning från Bloomberg.

"Mer normalt läge"

Mycket hänger just på om inflationen fortsätter att falla, men också på hur arbetsmarknaden utvecklar sig. På presskonferensen uppgav Powell att frågan om sysselsättning blivit allt viktigare, efter en period med överhettad arbetsmarknad. Så sent som på onsdagen kom därtill siffror som visade att betydligt färre jobb än förväntat skapats i USA under juli månad.

– Nu är vi tillbaka i ett mer normalt läge. Det är inte så att Fed vill se en så särskilt mycket större inbromsning på arbetsmarknaden just nu. Får man en besvikelse där, så ligger man förstås i startgroparna, säger Elisabet Kopelman.

En mer duvaktig Fed-chef underlättar för den svenska Riksbanken att sänka sin ränta kommande månader, enligt Elisabet Kopelman.

– Riksbanken vågade gå i förväg med sänkningar, men det finns en gräns för hur mycket man kan avvika. Så det faktum att Fed nu ser ut att vara på väg med räntesänkningar gör det lättare för Riksbanken att fortsätta sänka, säger hon.