DEN SVENSKA INDUSTRIN

Återhämtningen i svensk industri stannar av

Svensk tillverkningsindustri bromsar. Arkivbild. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Ekonomi (TT)

Svensk industris återhämtning bromsar in. Inköpschefsindex för tillverkningsindustrin föll till 49,2 i juli, enligt den månatliga mätningen gjord av Swedbank och inköpschefsorganisationen Silf.

Det kan jämföras med nedreviderade 53,0 i juni och analytikernas förväntningar som enligt Bloombergs sammanställning låg på 54,0.

Ett index under 50 indikerar minskad aktivitet i sektorn.

"Det är första gången sedan februari som indexet är utanför tillväxtzonen (under 50-strecket). Nedgången ska dock tolkas med viss försiktighet då aktivitetsnivån i industrin normalt sett är lägre i juli på grund av semestrar och planerade underhållsarbeten", säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av indexet på Swedbank, i ett pressmeddelande.

Delindex för orderingång hade i juli den lägsta nivån på nio månader och stod för det största bidraget till tappet.

Industriföretagens produktionsplaner är kvar i en expansiv fas. Indexet sjönk till 60,2 från 63,1 i juni, men sett över de senaste tre månaderna är trenden uppåtgående.

Index för leverantörernas rå- och insatsvarupriser steg till 58,3, vilket är den högsta nivån sedan oktober 2022.

"Det innebär att pristrycket från leverantörsledet har ökat ytterligare under sommaren där högre globala råvarupriser, stigande fraktpriser och svag krona sannolikt kan ha bidragit till prisuppgången", säger Jörgen Kennemar.