BRISTERNA I INFRASTRUKTUREN

Tågstopp i minst sex veckor efter allvarligt säkerhetsfel

En tågresenär på väg till tågföretaget Norrtågs tåg på perrongen i Sundsvall.Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Stora störningar väntas i tågtrafiken i norr efter att ett allvarligt fel upptäckts i signalsystemet. Problemen kommer att ta minst sex veckor att åtgärda. ”Vi påverkas i stor utsträckning, säger Christer Berglund på Vy Tåg till DN.

Det kommer att ta sex veckor att åtgärda ett säkerhetsproblem på järnvägssträckan mellan Sundsvall och Örnsköldsvik. Under tiden får tågen inte köra snabbare än 30 kilometer i timmen, vilket innebär att avgångar får ledas om och i vissa fall köras med ersättningstrafik. Det rapporterar Dagens Nyheter.

Bakgrunden till problemen är att Trafikverket har upptäckt ett säkerhetsfel i signalsystemet som skulle innebära att ljud- och ljussignaler inte skulle fungera och att bommar inte hade fällts ner när tåget närmade sig en korsning.

– Att mitt i semestern drabbas av ett så stort stopp under så lång tid, att lyckas få fram ersättningsbussar och allt som behövs. Vi har runt 12-13 avgångar i vardera riktningen. Vi påverkas i stor utsträckning, säger Christer Berglund, affärschef på Norrtåg hos operatören Vy, till DN.

Dagens Nyheter: Tågstörning i norr tar sex veckor att åtgärda