SVERIGES ENTREPRENÖRER

Snabbväxande företaget vill göra byggbranschen mer hållbar

Marjan Mickoski och bröderna Jan Faselius och Alexej Fashutdinov. Bild: Lina Segelsbo

Det svenska tremansbolaget Fascom har sedan starten 2019 vuxit till att ha en omsättning på 60 miljoner kronor, fått utmärkelse av Financial Times som ett av de mest snabbväxande företagen i Europa och inlett samarbeten med byggjättar som NCC och SVEAB. Nu siktar de på att göra byggbranschen mer hållbar.

Fascoms affärsidé är att erbjuda byggbolag en plattform för materielleverans, där användare får information om alla materialalternativ som finns vid materialinköp till varje enskild bygge, med hållbarhet, kvalitet och pris som exempel på parametrar. Bolaget drivs av bröderna Alexej Fashutdinov och Jan Faselius samt vännen Marjan Mickoski.

– Inköp av byggmaterial är en ganska komplex process som är tidskrävande och som involverar många parter. Den processen vi vill effektivisera, säger företagets vd Alexej Fashutdinov, till TN.

Byggmarknaden i Europa omsätter cirka 1,7 biljoner euro varje år och materialkostnaderna är i snitt 40–45 procent av ett projekt. Bara i Sverige finns det över 100 000 registrerade byggföretag. Marknaden är således stor, och Fascom hamnade på 236:e plats när Financial Times släppte sin ranking över de 1 000 snabbast växande företagen i Europa.

– Vi gick in i en väldigt traditionell bransch med en vision om att förändra. Så det är klart att det är ju riktigt kul att uppmärksammas där, säger Alexej Fashutdinov.

Bakgrund som hockeyspelare

Fascom har varit med och levererat material till stora infrastrukturprojekt såsom förbifart Stockholm och utbyggnaden av tunnelbanan, och samarbetar med både enmans-och tvåmansbolag till byggjättar som NCC och SVEAB.

Byggindustrin står för cirka 20 procent av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser. Alexej Fashutdinov menar att branschen är tvungen att ställa om, och den stora frågan är hur snabbt man lyckas med det.

– Det finns inga alternativ till det. Sen är frågan om det tar tre, fem, tio eller tjugo år. Vi ser att det finns stora förändrings- och förbättringsmöjligheter, och gillar tanken på smarta och hållbara städer, säger han.

Alexej Fashutdinov har en bakgrund som hockeyspelare och representerade bland annat Växjö Lakers och en rad klubbar i den ryska andraligan. Han ser flera likheter mellan spelet på isen och att driva företag.

– Båda handlar om att jobba mot en målsättning, att gå in med en vision om att göra någonting bra. Du jobbar kanske med lite mer kortsiktiga mål i ishockey, och mer långsiktiga med företagandet. Men det finns många likheter, avslutar han.