AI OCH AUTOMATISERING

Ledare: Så kan Sverige bli ett föregångsland inom AI

Bild: Andy Wong

AI-revolutionen kommer att kunna frigöra människan från skärmen så att vi kan göra det vi är bäst på – att vara människor, skriver forskaren Alexander Löfgren på GP Debatt.

När det kommer till AI gör Alexander Löfgren - forskare, författare och utvecklare av kollektiv intelligens, Influence AB - två tydliga distinktioner. På ett håll avfärdar han hajpen kring AI-prompting där tekniken reduceras till ett verktyg.

På ett annat ser han ett stort värde att intelligent tillämpa AI så att människa och maskin kompletterar varandra i syfte att lösa de verkligt komplexa utmaningarna vi redan har omkring oss.

Här nämns tillämpningar som röststyrning i vård och omsorg, tillgänglighetsanpassning för personer med funktionsvariationer och stöd för klimatsmarta vanor.

När tekniken nu testas för fullt, bör vi inte bli fartblinda i jakten på att vinna AI-racet. Däremot kan Sverige bli föregångsland till en AI-revolution som sker på människans villkor och som är integrerat och anpassat till det sociala sammanhanget.

GP Debatt: Sverige kan bli ett föregångsland för balanserad utveckling av AI