FRIHANDELNS FRAMTID

Experter: EU:s Kina-tullar kan kosta Volvo Cars sex miljarder

Volvo Cars vd Jim Rowan vid byggstarten av Volvos och Northvolts batterifabrik i Torslanda. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

EU:s tullar på elbilar från Kina kan leda till både ett upptrappat handelskrig och till höga kostnader – även för företag i Europa. I en artikel i GP varnar analytiker för att tullarna bara i år kan kosta Volvo Cars sex miljarder kronor.

I syfte att skydda den europeiska fordonsindustrin införde EU i juli provisoriska handelstullar på elbilar från Kina. Tullarna gäller i fyra månader framåt och i november ska kommissionen ta beslut angående om de ska förlängas i fem år framåt, och då eventuellt även gälla retroaktivt. Tullarna är olika höga för olika bilmärken beroende på hur mycket de subventioneras.

Men eftersom tullarna skulle slå mot alla elbilar som är tillverkade i Kina, hade de också medfört högre kostnader för bland andra Volvo Cars. Enligt en artikel i GP skulle tullarna om de blir verklighet kosta Volvo Cars sex miljarder kronor bara i år, och ytterligare en miljard nästa år.

När EU skulle rösta om tullarna tidigare i somras valde Sverige att lägga ner sin röst. Utrikeshandelsminister Johan Forssell motiverade beslutet med att Sverige väljer att stå upp för frihandeln.

GP: Hotet mot Volvo Cars: Tullarna kommer att kosta miljarder