Nya fartygsattacker i Röda havet

Arkivbild på ett fartyg i Röda havet.

Fartyg har under natten till tisdagen attackerats utanför Jemens kust i Röda havet, enligt den brittiska branschorganisationen för handelstrafik UKMTO.

Den första attacken inträffade drygt tio mil från hamnen al-Hudaydah i Jemen som kontrolleras av den Iranstödda Huthirörelsen. Enligt UKMTO skedde två explosioner i närheten av fartyget, men inga skador har rapporterats.

Timmar senare inträffade en andra attack några kilometer längre bort från al-Hudaydah. Enligt UKMTO är det oklart om det är samma fartyg som attackerades igen men det privata brittiska sjösäkerhetsföretaget Ambrey uppger att samma fartyg var målet i alla tre attackerna.

Ingen har hittills tagit på sig attackerna, men Huthirörelsen, som genomfört flera attacker i området sedan kriget i Gaza bröt ut, misstänks ligga bakom. De väntar ibland flera dagar med att göra anspråk på attacker.

Sedan kriget mellan Hamas och Israel började i oktober har Huthirörelsen riktat attacker mot fler än 70 fartyg i området. Rörelsen hävdar att man har riktat in sig på fartyg kopplade till Israel, USA eller Storbritannien för att tvinga fram ett slut på Israels krig mot Hamas i Gaza.

Sedan i januari har USA och Storbritannien svarat med att rikta flera attacker mot Huthimål i Jemen.