DEN SVENSKA UTBILDNINGEN

Ministern: ”Viktigt att prioritera utbildningar som leder till jobb”

Utbildningsminister Mats Persson (L) utlovar mer personal till vården och fler personer med teknikkompetens i kommande satsningar på högre utbildning. Bild: Anders Wiklund/TT

Studenterna rusar till distanskurser i samhällsvetenskapliga ämnen. Samtidigt vill utbildningsminister Mats Persson (L) se att fler läser teknikutbildningar, rapporterar Ekot.

Inför höstterminen har fler studenter sökt sig till teknik- och vårdutbildningar jämfört med förra året. Men distanskurser inom ämnen som humaniora, samhällsvetenskap, juridik och teologi lockar ännu mer, rapporterar Sveriges radio. Ekot har tagit del av siffror från Universitets- och högskolerådet som visar att 8 000 fler studenter har antagits till fristående distanskurser i samhällsvetenskapliga ämnen i år.

Utbildningsminister Mats Persson (L) säger till kanalen att den här typen av kurser kommer att få stå tillbaka till förmån för fler utbildningar inom vård och teknik de kommande åren.

– Många arbetsgivare skriker efter arbetskraft och kompetenta medarbetare, då är det viktigt att vi prioriterar de utbildningar som leder till jobb, säger han till Ekot.

SR Ekot: Ministerns huvudvärk: Fler antagna till enstaka distanskurser