Australien: Ja till världens största solcellspark

Så här kan den gigantiska solcellsparken i Northern Territory komma att se ut. Animering från företaget Sun Cable. Bild: Sun Cable/handout/TT

Australiens regering har sagt ja till att låta bygga världens största solenergianläggning, meddelar landets miljöminister Tanya Plibersek.

Parken ska breda ut sig över 120 kvadratkilometer – motsvarande nära 24 000 fotbollsplaner, eller nästan hela Nacka kommun – och kommer att bestå av paneler och batterier. I nästa fas planeras också en kabel till Singapore, i syfte att dit exportera energi som kan täcka 15 procent av stadsstatens hela behov.

Totalt väntas parken kunna generera tillräckligt el till tre miljoner hushåll.

Australien är nu ett av världens flitigaste länder i att bygga ny sol- och vindkraft. Men mycket återstår att göra i en planerad grön omställning – förnybar energi står för en tredjedel av landets totala elproduktion, medan det förorenande kolet har nästan hälften av marknaden, enligt den senaste tillgängliga statistiken för helåret 2022.

Den enorma solcellsparken som ska byggas i Australien kommer att täcka en yta av 120 kvadratkilometer. Bild: Anders Humlebo/TT