DEN SVENSKA EKONOMIN

Skulderna växer – företag får inte betalt

Svenskarna får svårare att betala för varor och tjänster, visar Kronofogdens siffror. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Allt fler svenskar får svårt att betala sina räkningar, visar ny statistik från Kronofogden.

På bara två år har skuldbeloppet ökat med 70 procent.

– Vi har varnat för detta under flera år, säger Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden.

Under första halvåret 2024 fick myndigheten mer än 676 000 ansökningar om betalningsföreläggande – alltså krav på bland annat obetalda fakturor, räkningar och avbetalningar på lån.

Det är en ökning med elva procent jämfört med samma period i fjol. På två år har antalet ökat med 24 procent.

– Vi har varnat för detta under flera år, både att antalet krav och att skuldbeloppet ökar, säger Davor Vuleta på Kronofogden.

Under årets sex första månader har det sammanlagda beloppet i kraven stigit till 18,4 miljarder kronor – en ökning med 70 procent på två år.

Beloppen har ökat i alla åldersgrupper, men mest bland 65-plussare.

– På två år har beloppet fördubblats, och det har sina förklaringar. De kan inte höja sina inkomster, pensionerna har inte utvecklats lika snabbt som exempelvis matpriserna samtidigt som inflationen och räntorna stigit.

"En kedjeeffekt"

Enligt Davor Vuleta är det däremot glädjande att det totala skuldbeloppet håller sig på ungefär samma nivå när det gäller de yngsta, 18-25 år.

– Vi vill ju stoppa att man börjar sitt liv med en betalningsanmärkning.

Förutom att obetalda skulder drabbar individer slår det även hårt mot företag som går miste om betalningar.

– När allt fler företag inte får betalt finns det risk för en negativ kedjeeffekt. Det finns små företag som är beroende av de här pengarna eller en liten hyresvärd som är beroende av hyrorna.

– Hela kedjan gör att det blir mindre köpkraft ute i samhället, tillägger han.

"Kommer ta tid"

De senaste åren med tuffa ekonomiska förutsättningar har fått allt fler att leva över sina tillgångar och det kommer att ta tid innan skuldnivåerna går ner.

– Även om det blir lite bättre ute i samhället så kommer inte vi på Kronofogden att se det ännu. Det tar tid innan det vänder hos oss. Vi kommer att se en liten ökning till under 2024 och sen hoppas vi att det minskar igen.

Hur ska man då vända på den här negativa trenden? Dels måste individen ta ett större ansvar över sin ekonomi, dels måste företag som ger lån och krediter ta sitt ansvar och göra bättre kreditprövningar.

– Vi kan inte fortsätta som om vi inte befann oss i en ekonomisk kris, säger Davor Vuleta.

Rättad: I en tidigare version fanns ett fel om det totala skuldbeloppet.

Malin Johanson/TT