Drönare stoppade trafiken på Arlanda

Flygtrafiken på Arlanda stoppades under natten till måndagen efter larm om drönaraktivitet. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

All flygtrafik på Arlanda fick stoppas natten mot måndag efter att man observerat flera drönare i närheten av flygplatsen från kontrolltornet.

– Vi misstänker att det var en medveten handling, men jag kan inte svara på vad syftet var. På grund av förundersökningssekretess vill vi inte gå in på vilken typ av drönare som siktats eller av vem, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl till SVT Nyheter.

Det ska ha rört sig om fyra drönare av varierande storlek, enligt Cecilia Bengtström, tjänsteman i beredskap på Luftfartsverkets pressjour.

Omkring fem flygplan fick omdirigeras till Nyköping respektive Göteborg med anledning av stoppet, uppger Swedavias presstjänst för TT.

Ett av planen som landade på Skavsta utanför Nyköping hade deklarerat en nödsituation och möttes av brandbilar, rapporterar Aftonbladet.

– Det är mer odramatiskt än det låter. Planet hade låg bränslenivå och då sker det på rutin. Landningen gick bra, säger Jörgen Hansson vid flygräddningscentralen till tidningen.

Drönarna siktades strax före klockan 01 och Luftfartsverket tog då beslut att dirigera om alla flygplan. Vid 03.30-tiden återupptogs trafiken på Arlanda.

Polisen utreder ärendet som flygplatssabotage och brott mot skyddslagen.

– Vi har både varit i kontakt och samverkat med andra myndigheter och frågan bedöms vara polisiär, åtminstone i nuläget, säger Daniel Wikdahl vid polisen.

För brottet flygplatssabotage kan straffet bli upp till fyra års fängelse, om gärningen är ägnad att framkalla fara för flygplatsens funktion eller säkerhet. Om brottet är grovt – och det funnits fara för människoliv – kan straffet bli upp till livstid.