EU:S FRAMTID

Volvos vd: "Europa måste komma till skott"

AB Volvos vd Martin Lundstedt under Industridagen i Göteborg. Bild: Adam Ihse/TT

Europa har halkat efter USA och Asien.

Det är en av anledningarna till att försäljningen av både elbilar och ellastbilar stannat av, tror AB Volvos vd Martin Lundstedt.

– De gröna valen måste bli lönsamma, säger han.

Den senaste tiden har nyheter om den krisande elbilsförsäljningen i Europa avlöst varandra. På motsvarande sätt har även den gröna omställningen på lastbilssidan viss motvind, konstaterar Martin Lundstedt.

– Jag tror att det är en kortsiktig problematisk situation nu, kanske under... svårt att säga men, kommande år, säger han i samband med Industridagen i Göteborg.

Enligt Martin Lundstedt finns just nu en obalans mellan utbud och efterfrågan, vilket gör att tillverkarnas gröna alternativ inte säljs i tillräckligt stora volymer.

– Våra kunder har relativt tuffa marginaler, då måste det löna sig att göra ett grönt val. Finns inte de parametrarna finns ingen efterfrågan och då blir det låga volymer, säger han.

– Där står vi nu. Vi har 70 procents marknadsandel av tunga fordon i Europa. 7 av 10 är Volvo eller Renault. Men även om jag kan vara lite stolt över att vi har 70 procent är volymerna för låga.

Volvo-vd:n efterlyser därför tydligare och snabbare politiska beslut.

– Europa måste komma till skott med konkurrenskraft som är hållbar långsiktigt och mer verkstad än powerpoints, säger Martin Lundstedt.

– Vi har inget val. Vi måste ställa om det här samhället och vi måste göra det snabbt. Vi ser det bland våra kunder och kunders kunder att det är det de vill, men de behöver ha lösningar som är konkurrenskraftiga.

Jens Bornemann/TT

Robin Salomonsson/TT