KRIGET I UKRAINA

Hon är mitt i krigets Ukraina: ”Företagen spelar en väldigt viktig roll”

Olena Pavlyuk, chef för Lviv Bureau of European Integration, föreläser ofta om sitt arbete med att få ukrainska Lviv att närma sig EU, samtidigt som staden kämpar för att klara vardagen i kriget. Bild: Privat

Olena Pavlyuk arbetar för att få den ukrainska staden Lviv att närma sig EU – samtidigt som kriget rasar för fullt. För TN berättar hon exklusivt om den avgörande roll som företagen spelar i det arbetet. ”Ingen vet vem som blir nästa offer”, säger hon.

Den 24 februari 2022 förändrades allt. När Ryssland inledde sitt fullskaliga invasionskrig mot Ukraina tvingades människor runt om i landet att inse att deras vardag skulle komma att se annorlunda ut under en lång tid framöver.

AI-sammanfattning

Den ryska invasionen av Ukraina den 24 februari 2022 förändrade livet för många, inklusive Olena Pavlyuk.

Olena arbetar med att integrera Lviv med det europeiska samhällsprojektet som chef för Lviv Bureau of European Integration.

Arbetet omfattar deltagande i EU-program och att bygga relationer med aktörer i europeiska länder.

Företag i Lviv spelar en kritisk roll i att stödja samhället under kriget.

Olena betonar vikten av internationellt stöd och uppmärksamhet för Ukrainas framtid.

Läs mer

En av alla de människorna är Olena Pavlyuk, som är chef för Lviv Bureau of European Integration. Hennes uppgift är att integrera den ukrainska staden Lviv med det europeiska communityt. Det kan till exempel handla om att delta i olika program, etablera nätverk och skapa relationer mellan aktörer i Lviv och motsvarigheter i länder inom EU.

När TN träffar henne i samband med att hon gör ett besök i Sverige för att föreläsa om sitt arbete i Lviv, säger hon att Ukrainas önskan om att närma sig EU borde vara tydligt för omvärlden åtminstone sedan hösten 2013. Då bröt omfattande protester ut i landet efter att det uppdagats att landets dåvarande president avbrutit förhandlingarna om ett närmande till EU.

– För oss ukrainare är närmandet till EU viktigt på flera nivåer. Det handlar om våra värderingar och vad vi har i våra hjärtan. Men det har också praktiska fördelar som bättre livskvalitet, transparens och rättsstatens principer. Alla de här sakerna är viktiga för Ukraina och därför vill vi vara en del av den europeiska familjen, säger Olena Pavlyuk.

”Vi är medvetna om att kriget kan pågå för alltid eller åtminstone under en väldigt lång tid framöver.”

Lviv Bureau of European Integration grundades i juni 2023 och senare samma år stod det klart att EU skulle påbörja anslutningsförhandlingar med Ukraina, något som också skedde i januari 2024.

Samarbetar internationellt

Men Olena Pavlyuk, som alltså arbetar med anslutningen, har samtidigt fått lägga alltmer tid på att hantera vardagen i det krigsdrabbade Lviv. Staden Lviv har tagit fram sju prioriterade områden som omfattar allt från att stötta personer som kommer hem från fronten och deras familjer till att hålla liv i ekonomin och skapa ny teknologi. En del av byråns arbete går ut på att förbereda stadens unga på vad kriget kan komma att innebära.

– Vi är medvetna om att kriget kan pågå för alltid eller åtminstone under en väldigt lång tid framöver. Därför måste vi ändra vissa delar av vår utbildning och lägga till saker som första hjälpen, hur man överlever i en krissituation, och lära ut saker som hur man hanterar drönare. Allt som kan hjälpa våra barn att förbereda sig för hur deras land kan se ut när de är vuxna.

”Företagen är inte separerade från det som händer utan vi är alla tillsammans och jobbar för ett gemensamt mål. Ingen jobbar för sig själv utan alla anstränger sig för att Ukraina ska gå segrande ur kriget.”

Byrån samarbetar också med flera internationella aktörer, som kan bistå med allt från teknisk expertis till finansiella medel. Olena Pavlyuk beskriver det som att Lviv är ett stort laboratorium, som olika aktörer gärna får använda sig av.

– Vi bjuder in experter inom olika områden, det kan vara kirurger, personer som är kunniga inom miljö eller teknik, allt möjligt. De kan hjälpa oss i kriget och kan vi hjälpa dem genom att dela våra upplevelser så kan det vara till nytta för hela världen. Så det här samarbetet är väldigt viktigt för vår stad.

I Lviv har staden tillsammans med akademin och näringslivet grundat rehalibiteringscentret Unbroken, som bland annat hjälper veteraner som kommit tillbaka från fronten. Bild: Privat

Både gästande företag från andra länder och det lokala näringslivet spelar en avgörande roll i kriget, berättar Olena Pavlyuk. Hon berättar om IT-kluster och energiföretag som har byggt rehabiliteringscenter och bidrar till förbättrad mental hälsa hos personer som krigat vid fronten, byggföretag som tar sig an raserade byggnader och hotell som utan ersättning erbjuder rum till människor som förlorat sina hem.

Dagliga cyberattacker

Något som blev aktuellt i början av hösten då Lviv utsattes för en missilattack, som enligt Olena Pavlyuk skadade 188 byggnader. 52 lägenheter blev totalförstörda.

– Så företagen spelar en väldigt viktig roll. Många av dem stöttar ekonomiskt, säger hon.

Dessutom bidrar företagen med viktig kunskap inom olika områden, tillägger hon.

– Vi har cyberattacker varje dag på infrastrukturen i vår stad och i resten av landet och experter från It-företagen kommer och delar med sig av sin kunskap. De donerar stora summor pengar till veteranerna och hjälper till att integrera veteranerna i sin verksamhet, vilket kan vara en stor utmaning. Många företag gör stora insatser för att få de här personerna att komma tillbaka samtidigt som de stöttar deras familjer.

– Företagen är inte separerade från det som händer utan vi är alla tillsammans och jobbar för ett gemensamt mål. Ingen jobbar för sig själv utan alla anstränger sig för att Ukraina ska gå segrande ur kriget.

”All kraft går åt till att hantera de utmaningar vi har här och nu och då är det svårt att också tänka på framtiden.”

Olena Pavlyuk vet inte på rak arm hur många företag som är involverade i att hjälpa Lviv genom kriget men säger att de är många och att hon tror att de kommer att fortsätta att öka i antal.

Byggnader i Lviv efter en rysk attack den 4 september 2024. Bild: AP/TT

– Ja, för ingen vet vem som blir nästa offer. Det här rör inte någon annan, det här rör just dig. Du kan mycket väl bli nästa att drabbas. Det kan vara dina anställda, ditt hus, din bil. Ingen vet.

Vad är din känsla om kriget, när tar det slut?

– Ingen kan så klart veta säkert. Jag hoppas att det kommer att ta slut så snart som möjligt. Men samtidigt vet vi att det kan pågå för evigt. Min son är just nu åtta år och jag vet inte om han kommer att få åka till fronten för att kriga när han är 18 eller inte. Man måste vara beredd på alla scenarier.

– Och min uppfattning är att vi är ganska dåliga på att förbereda oss framåt nu. All kraft går åt till att hantera de utmaningar vi har här och nu och då är det svårt att också tänka på framtiden. Så det är delvis frustrerande.

Stödet från andra länder avgörande

Olena Pavlyuk riktar tacksamhet mot svenska företag som stöttar Ukraina i kriget, både direkt genom att agera på plats eller genom att samarbeta med företag som är på plats, eller indirekt genom att de betalar skatt till svenska staten som i sin tur bidrar med hjälp i kriget.

– Vill du investera i fred och stabilitet, kontakta ukrainska företag för de kommer att bli glada för möjligheten. Och jag lovar att de kommer att göra allt de kan för att leverera för de vet att i de instabila tider vi lever i så är samarbete med internationella företag det bästa sättet att få sin verksamhet att överleva långsiktigt.

– För oss betyder det mycket att känna stödet från andra länder. Krig är inte kul och det är uttröttande att hålla i, så ibland är vi rädda att andra länder ska glömma bort oss. Och för oss är det väldigt viktigt att ni kommer ihåg oss och uppmärksammar oss för utan ert stöd kommer vi att få svårt att klara oss.