DET SVENSKA SKATTETRYCKET

Debatt: Visa samtliga skatter på lönebeskeden

”Det är hög tid att bryta den osynlighets­princip som funnits under hela efterkrigs­tiden rörande de skatter och avgifter som löntagarna betalar”, skriver Lars Jonung och Erik Norrman. Bild: Claudio Bresciani/TT

Riksdagen bör lagstifta om att samtliga skatter ska synas på lönebeskeden. Det skriver Lars Jonung och Erik Norrman på SvD Debatt.

Debattörerna menar att det är ett demokratiproblem att anställda inte vet hur mycket de betalar i skatt. De vill därför att riksdagen lagstiftar om att totallönen, bruttolönen, samt nettolönen för löntagaren bör redovisas öppet på lönebeskeden.

”Det är hög tid att bryta den osynlighets­princip som funnits under hela efterkrigs­tiden rörande de skatter och avgifter som löntagarna betalar. Regeringen får här en unik möjlighet att förstärka den liberala demokratin genom att via lagstiftning införa det fullständiga och korrekta lönebeskedet för alla löntagare. Till skillnad från de stora skatte­reformerna under det förra seklet kan denna till synes lilla reform dessutom bli bestående.”

Om debattörerna

Lars Jonung

senior­professor i national­ekonomi vid Lunds universitet

Erik Norrman

fil dr i national­ekonomi vid Lunds universitet

SvD Debatt: ”Lagstifta om ett tydligt lönebesked”