STORMAKTEN KINA

Ledare: Gör något åt metallberoendet från Kina

LKABs vd och koncernchef Jan Moström och energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) under pressträff vid LKAB i Kiruna i början av 2023. LKAB har gjort det största fyndet i Europa av sällsynta jordartsmetaller. En miljon ton kan komma att brytas invid LKAB:s gruva i Kiruna. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Precis som med den ryska gasen kan Kina närsomhelst stänga av den livsviktiga exporten av strategiska metaller. Det är läge att göra något åt det, menar Carl-Vincent Reimers på Dagens Industris ledarsida.

Ledarskribenten menar att vi måste bli bättre på att diversifiera metallimporten likt japanerna gjorde när kineserna ströp exporten av sällsynta jordartsmetaller 2010. På tio år gick landet från 82 till knappt 52 procents beroende av de kinesiska metallerna.

Hittills har EU mest byggt papperstigrar mot den metallsprutande kinesiska draken, menar Vincent Reimers.

”I P1 Konflikt riktas fokus mot hur Kina sedan 2020 i tysthet har skurit av exporten av en viss typ av grafit som är central i elbilsbatterier. Förbudet riktas bara mot Sverige. Se där, ett enkelt sätt att slå undan benen på konkurrenter (läs: Northvolt). Men också en sorts vykort från Peking för att meddela vad som händer när man har mage att föra en självständig utrikespolitik”, skriver han.

En viktig lösning, menar ledarskribenten handlar förstås om Sveriges tillgångar på sällsynta jordartsmetaller i norr.

Dagens Industri Ledare: ”Vi måste säkra vårt oberoende”