EU:S FRAMTID

Debatt: Nattsvart utveckling i EU – men Sverige kan vara en stjärna i mörkret

Lars Strannegård, rektor och professor vid Handelshögskolan i Stockholm, skriver om EU:s konkurrenskraft på DN Debatt. Bild: Linus Sundahl-Djerf/SVD/TT

Om resten av Europa följer Sveriges exempel kan den negativa utvecklingen i EU vändas, menar Lars Strannegård, rektor vid Handelshögskolan i Stockholm. ”Vi är redo, om andra samhällsaktörer ger oss uppdraget, att bidra”, skriver han i ett inlägg på DN Debatt.

Ett Europa som tappar status i den globala världsordningen är ett problem av flera anledningar, men det finns sätt för EU att stärka sin konkurrenskraft. Ett sätt är att låta Sverige – som leder stort i EU på områden som innovation och hållbarhet – tjäna som föregångsexempel.

Problemet är att resten av Europa inte nödvändigtvis har fått upp ögonen för det. Det menar Lars Strannegård, rektor och professor vid Handelshögskolan i Stockholm, som i ett inlägg på DN Debatt bland annat tar upp att Sverige har sämst representation i EU:s institutioner av alla medlemsstater.

”Underrepresentationen är inte bara en politisk fråga. Den angår hela vårt samhälle och är ett demokratiskt och strategiskt problem, just för att EU är så viktigt för oss”, skriver han.

DN Debatt: ”Sverige jobbar hårt för att släcka sin egen EU-stjärna”