DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Debatt: Samhällets inre säkerhet hotad – dela upp Polismyndigheten

Björn Eriksson var rikspolischef åren 1988-1996. Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Polismyndigheten är inte anpassad för att hantera dagens ökade brottslighet. Nu behöver organisationen luckras upp och effektiviseras, skriver bland andra tidigare rikspolischefen Björn Eriksson på DN Debatt.

”Samhällets inre säkerhet är hotad och Sverige står handfallet”, skriver rikspolischef Björn Eriksson och Magnus Lindgren, Stiftelsen tryggare Sverige.

De anser att den nuvarande centraliserade polisorganisation inte är anpassad för att hantera dagens ökade brottslighet, särskilt gängvåld och organiserad kriminalitet.

Nu efterlyser de ett nytänkande kring polisens organisation, kompetens och resurser. De menar att polisen borde delas upp i flera specialiserade styrkor, liknande polisorganisationer i andra länder, för att öka effektiviteten och minska risken för korruption.

”Det är dags att diversifiera polisen och öppna upp för flera olika polis­styrkor”, skriver de.

Vidare bör mer resurser riktas till civilanställda experter och lokal polis med kommunalt huvudmannaskap samtidigt som det upprättas en permanent polisberedning, liknande försvarsberedningen, för att stärka samhällets inre säkerhet.

DN Debatt: ”Dela upp Polismyndigheten och börja tänka nytt”