KOMPETENSKRISEN
Riksrevisionen: Så hårt slår Migrationsverkets handläggningstider – ”Allvarliga problem”
Medborgare från tredje land som studerar i Sverige gör goda resultat och har viktig kompetens, som behövs för forskning och arbete i Sverige. Men Migrationsverkets långa handläggningstider drabbar svensk konkurrenskraft, enligt en ny rapport från Riksrevisionen. ”Det här har vi larmat om länge”, säger Mia Bernhardsen på Svenskt Näringsliv.
Riksrevisionen har granskat effektiviteten i systemet för antagning och utbildning av tredjelandsstudenter. Resultaten vad gäller studieresultat är bra. Studenterna från tredje land presterar minst lika bra som svenska studenter och 45 procent är kvar i Sverige efter fem år.
”Riksrevisionens rapport visar tydligt hur allvarliga problemen för utländska studenter är. Migrationsverket behöver effektivisera sitt arbete.”
Men antagningsprocessen är för lång och informationen till de sökande brister. I ett pressmeddelande konstaterar Riksrevisionen att den långa processen framför allt beror på Migrationsverkets långa handläggningstider. Det gäller även förlängningsärenden, som bland annat gör det svårare för studenterna att komma tillbaka till Sverige efter sommarlovet.
– Risken är att Sverige förlorar kvalificerade studenter till konkurrerande universitet och högskolor i andra länder som har en snabbare och mer transparent process, säger riksrevisor Christina Gellerbrant Hagberg, i pressmeddelandet.
Uppföljningen av problemen brister också. I själva verket görs ingen övergripande uppföljning och lärosätena saknar möjligheter att göra egna uppföljningar.
– Detta är en brist som till exempel försvårar arbetet med att justera behörighetskrav och förbättra rekryteringsstrategier så att rätt tredjelandsstudenter kommer in på rätt utbildningar, säger Jenny Hedström, projektledare för granskningen.
Inte förvånad
Mia Bernhardsen är chef för kompetensförsörjning på Svenskt Näringsliv. Hon är inte förvånad över Riksrevisionens resultat.
– Det här har vi larmat om länge. Riksrevisionens rapport visar tydligt hur allvarliga problemen för utländska studenter är. Migrationsverket behöver effektivisera sitt arbete, säger hon.
”Fler behöver stanna för att täcka de behov som svenska företag har. Vi har en stor brist på kompetens i Sverige.”
Mia Bernhardsen konstaterar att utländska studenter är en viktig rekryteringsbas för svenska företag och för Sverige som kunskapsnation. Hon tycker att det är positivt att hälften av dem som som är stannar kvar i Sverige arbetar i de så kallade STEM-yrkena, alltså naturvetenskap, teknik och IT.
– Men det räcker inte. Fler behöver stanna för att täcka de behov som svenska företag har. Vi har en stor brist på kompetens i Sverige, säger hon.
Hon konstaterar att det inte är bara utländska studenter som får vänta länge på uppehållstillstånd. Även många arbetskraftsinvandrare påverkas.
– Migrationsverkets processer behöver förbättras. Svensk konkurrenskraft är avgörande för att svenska företag ska fortsätta växa och skapa jobb, säger Mia Bernhardsen.