KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Pourmokhtari: Fler länder måste ta ansvar

Bild: Sergei Grits
Sveriges klimatminister Romina Pourmokhtari (L) talar under COP29 i Baku. Bilden är tagen 24 november. Bild: Sergei Grits

Klimat (TT)

En betydande del av världens länder tar inte sitt ansvar för klimatarbetet, enligt Sveriges klimatminister Romina Pourmokhtari (L), som uttrycker frustration efter COP29 i Baku.

Inför klimatmötet hade fattiga länder meddelat att rika nationer bör betala 1 300 dollar miljarder årligen till klimatinsatser. När avtalet var färdigförhandlat landade man i en knapp fjärdedel – 300 miljarder dollar.

– Jag förstår dem och deras frustration, säger klimatminister Pourmokhtari till TT.

Hon framhåller att ett av de huvudsakliga problemen är att EU står för en oproportionerligt hög del av satsningarna, medan andra har lägre ambitionsnivå.

– Det kan inte vara så att länder som Saudiarabien, Kina, Indien och Sydkorea inte betalar in till dessa mål. Nu har vi för första gången fått till en formulering om detta men det rör sig om en frivillig sådan, säger hon.

Pourmokhtari uttrycker sig särskilt kritiskt om Saudiarabien, som anklagats för att ha haft en splittrande effekt på samtalen.

"Trump har påverkat"

Hon ser också potentiella osäkerheter vad gäller finansieringen eftersom vissa länder kommer att få nya styren, exempelvis i USA.

– Nu har exempelvis Biden sagt ja, men sedan kommer Trump och ska betala. Det finns en stor risk för att man gått med på något man inte kan leva upp till. Trump har påverkat det här mötet utan att vara på plats, säger Romina Pourmokhtari.

Vad gäller positiva aspekter av avtalet lyfter klimatministern fram att man lyckats komma överens om den kontroversiella artikel 6 i Parisavtalet, som fastställer regler för handel med utsläppsrätter för att uppfylla klimatmålen.

Lyfter fram samarbete

– Sverige har jobbat intensivt tillsammans med bland andra Danmark, Finland, Nya Zeeland och vi är väldigt glada för att mötet så pass tidigt lyckades fatta beslut om den punkten.

Enligt Pourmokhtari spelar denna fråga en betydande roll för att nå Parisavtalets mål att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader jämfört med förindustriell nivå.

– Det är precis den här sortens globalt samarbete som krävs om man menar allvar med att minska utsläppen.

Klas Widestrand/TT