EU:S FRAMTID
Kriser skapar maktvakuum i EU
Vem styr egentligen? Frågan är allt mer befogad i EU när både Frankrike och Tyskland skakas av regeringskris.
Allra hårdast drabbar det Ukraina.
I Paris förlorade premiärminister Michel Barnier sin förtroendeomröstning i onsdags. Om en vecka väntas förbundskansler Olaf Scholz råka ut för samma sak i Berlin.
Läget är unikt. EU:s två bjässar har inte tidigare varit i så djupa politiska kriser samtidigt. Nu sker det dessutom i ett läge där Europa skakas av Rysslands krig i Ukraina och USA gör sig redo för Donald Trumps återkomst som president.
Att både Tyskland och Frankrike går igenom interna strider riskerar att göra EU handlingsförlamat. Ofta krävs att någon eller båda de två stora är pådrivande för att viktiga beslut och linjeval ska kunna göras.
Hårt för Ukraina
Värst kan kriserna komma att slå mot icke-EU-landet Ukraina. I både Tyskland och Frankrike finns tung opposition inom ytterhöger och vänster som vill se förhandlingar med Ryssland och att budget- och EU-pengar läggs på andra saker än stöd till de styrande i Kiev.
I Ungern och Slovakien är det redan vad regeringarna vill. Även Tjeckien kan gå åt samma håll under 2025, då förre premiärministern Andrej Babis länge dominerat i opinionsmätningarna.
För Ukraina kan det innebära att landet pressas att avsäga sig de områden som Ryssland ockuperar och att Natomedlemskap skjuts på avlägsen framtid. Om det inte finns starka ledningar i Tyskland och Frankrike som trycker på kan även vägen mot EU-medlemskap plötsligt bli betydligt mer osäker.
Tusk tar över
Kriserna i Paris och Berlin ger samtidigt möjlighet för andra stats- och regeringschefer att kliva fram. Ivrigast hittills har varit premiärminister Donald Tusk i Polen, som dessutom är ordförandeland i EU:s ministerråd under våren.
Han får nu ett tungt ansvar för att tillsammans med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och nye rådsordföranden António Costa få EU-länderna att dra åt samma håll.
Frågan är sedan om Tysklands väntande val den 23 februari kan få slut på dödläget och återigen göra förbundskanslern i Berlin till naturlig ledarfigur i EU.
Blir det en favoritseger för konservativa CDU:s Friedrich Merz lär han i alla rent fysiskt höja sig över mängden – 198 cm lång.
Wiktor Nummelin/TT
Fakta
Tyskland och Frankrike har dominerat EU ända sedan starten på 1950-talet.
* Folkmängd: etta och tvåa i EU (84 miljoner i Tyskland, 68 miljoner i Frankrike)
* Ekonomi: etta och tvåa i EU (tysk total BNP på 4 185 miljarder euro, fransk på 2822 miljarder)
* Geografi: etta och fyra i EU (Frankrike 544 000 kvadratkilometer, Tyskland 357 000)
* Militärt: etta och trea i EU (207 300 i det franska försvaret, 181 700 i det tyska).
Källor: Utrikespolitiska institutuet, EU-kommissionen, Nato.