DET SVENSKA FÖRETAGSKLIMATET
”Våra handläggningsprocesser är direkt pinsamma”
Tidsbegränsa handlingstider och inför ett småföretagarråd. Det är två förslag från oppositionsborgarrådet Dennis Wedin (M) för att vända Stockholms försämrade företagsklimat. ”Näringslivets förutsättningar vägs inte in i stadens beslut. Vi tar våra småföretagare för givet”, säger han till TN.
När Svenskt Näringslivs ranking Lokalt företagsklimat släpptes i slutet av september reagerade Oppositionsborgarrådet Dennis Wedin (M) starkt på att Stockholm sjönk 14 placeringar från plats 93 till 107.
– Det är otvivelaktigt att det här är helt oacceptabla siffror. Det är en pågående företagskris i Stockholm, sa han till Mitt i Stockholm.
Han menar att det skett en attitydförändring i kommunen under de två åren med det rödgröna styret, där politiker och tjänstemän i kommunen letar problem hos företagen snarare än är lösningsorienterade.
– Det finns en kultur i kommunen som försvårar för småföretagare, säger Dennis Wedin till TN.
Och han har stöd i siffrorna för sitt uttalande. Både kommunpolitikernas och tjänstemännens attityder får ett lägre betyg 2024 än 2023 i Lokalt företagsklimat. Jämfört med resten av landets 290 kommuner rankas Stockholmspolitikernas attityder som de 243:e bästa, ett mindre smickrande resultat.
Samtidigt var inte resultaten överdrivet mycket starkare när Moderaterna styrde kommunen mellan 2018 och 2022, Dennis Wedin medger att de kunde gjort mer för att stärka företagsklimatet under den förra mandatperioden.
– Det borde vi verkligen gjort, och det är därför Svenskt Näringslivs ranking är så viktig. Vi lägger nu ett förslag om ett småföretagarråd, som hade skapat en större press och förväntan på oss politiker oavsett vem som styr, säger han.
”Vi har inte tid att låta människor vänta i åratal på besked”
För att förbättra förutsättningarna för de lokala företagarna har Moderaterna i Stockholm tagit fram två förslag. Dels att tids tidsbegränsa handläggningstiden för tillståndsgivning till max sex veckor, dels att införa ett småföretagarråd i kommunen som kan lyfta småföretagens perspektiv i olika beslutsprocesser.
– Handläggningstiderna är ett jättestort problem för många företag. När vi hyr ut mark till restauranger eller torghandlare ska vi inte leta problem utan vi ska skapa möjligheter i stället. Vi har inte tid att låta människor vänta i åratal på besked, det är oacceptabelt, säger Dennis Wedin.
Han ger två exempel. Den italienska restaurangen Corvina i Gamla stan har fått betala hyra i ett och ett halvt år för en lokal som de planerar att ta över. Men eftersom bygglovet ännu inte är klart får de inte göra något med lokalen, utan betalar hyra för en tom lokal. Ett liknande öde drabbade kaffebaren Mellqvist på Rörstrandsgatan, som fick vänta tre år innan de kunde börja göra om butiken bredvid till en matbar.
– Våra handläggningsprocesser är direkt pinsamma i det här avseendet. När vi märker att det är många butiker som byter funktion och ägare måste vi se till så att det är enkelt att ställa om, säger Dennis Wedin.
Beslut tas utan företagarperspektiv
Han menar att tjänstemännen i kommunen ofta tar beslut utan att väga in det lokala näringslivets perspektiv, vilket kan få stora konsekvenser för lokala företagare.
Han exemplifierar med ett planerat vägarbete på Rörstrandsgatan, där gatan behöver grävas upp, och som först planerades att göras sommartid då gatan förvandlas till en gågata fylld av uteserveringar. Efter stora protester från restaurangerna på gatan ändrades beslutet.
– Det här visar på vad jag menar med en företagarkris, näringslivets förutsättningar vägs inte in i stadens beslut. Vi tar våra småföretagare för givet, säger Dennis Wedin.
Han tror att ett småföretagarråd som en instans kopplad till kommunstyrelsen skulle öka förståelsen för lokala företag, och göra att staden tog bättre beslut.
– Rådet skulle fungera som en ombudsmansfunktion i staden som kan vara en röst för de företagare som idag inte blir lyssnade på, oavsett vem som styr stadens verksamhet, avslutar han.