ELKRISEN

Skenande kostnader för nya elnät – kriget i Ukraina påverkar

Peter Silverhjärta, sakkunnig inom EBR på Energiföretagen. Bild: Johan Nilsson / TT, Energiföretagen / Pressbild

Elnätsutbyggnaden blir allt dyrare, vilket kan innebära ytterligare påfrestningar för elräkningen. Kriget i Ukraina pekas ut som en av flera orsaker, enligt Peter Silverhjärta, sakkunnig på EBR. "Det har lett till en ökad efterfrågan och högre priser”, säger han till TN.

I en tid när de svenska elpriserna sätter nya rekord, ökar även kostnaderna för elnäten. Det riskerar att bli ytterligare ett slag mot mot elkunderna. Enligt Göteborgs-Posten står det redan nu klart att elnätsleverantören Göteborg Energi höjer elnätsavgiften för 190 000 lägenhetsinnehavare och 49 000 villaägare i Göteborg nästa år.

Varje år publicerar EBR (Elnätsbranschens Riktlinjer), som är en del av Energiföretagen, en katalog som speglar kostnadsutvecklingen för arbete, material och maskiner inom elnäten. Den senaste katalogen visar att materialkostnaderna har ökat drastiskt under de senaste tre åren.

– Sammantaget så har efterfrågan på materiel ökat drastiskt till elnäten och det påverkar kostnaderna. Alla förändringarna har skett på relativt kort tid och det tar lång tid att ställa om tillverkningen till vår bransch. Följden är också långa leveranstider på många strategiska komponenter, säger Peter Silverhjärta, sakkunnig inom EBR på Energiföretagen.

Geopolitik påverkar

Ett av skälen till kostnadsökningarna är kriget i Ukraina och det geopolitiska läget i Europa.

– I media rapporteras det ju nästan dagligen om att elnät och annan energiinfrastruktur blivit attackerad Ukraina. Jag vet att många västeuropeiska företag hjälpt till och skänkt stora volymer materiel för att stötta. Kriget har samtidigt tvingat fram en omprövning av behovet för energibolag att ha egna beredskapslager av materiel till bland annat elnäten, säger Peter Silverhjärta.

Samtidigt ställer Ekodesigndirektivet krav på energiprestandan hos produkter, vilket påverkar komponentvalen och ökar efterfrågan på utbyggnad av elnäten.

– Dessa förändringar har skett snabbt, vilket har lett till långa leveranstider på många strategiska komponenter, säger Peter Silverhjärta.

”När efterfrågan drastiskt ökar i hela Europa så hinner inte fabrikerna ställa om tillräckligt fort”

Dyrare transformatorer

Transformatorer har haft den klart största ökningen, med ökade snittkostnader på ungefär 130 procent sedan 2021.

– Leveranstiderna på transformatorer har ökat till flera år men det gäller inte alla typer av transformatorer. Våra medlemmar indikerar att ju större transformatorerna är ju längre är leveranstiderna. Tillverkningen av stora krafttransformatorer är till stor del ett manuellt arbete och när efterfrågan drastiskt ökar i hela Europa så hinner inte fabrikerna ställa om tillräckligt fort, säger Peter Silverhjärta.

Vidare kostnader för nätstationer och satellitstationer ökat med knappt 30 procent, medan både lågspänningskablar och mellanspänningskablar har ökat med cirka 70 procent. Ökade råvarukostnader för aluminium och koppar är den främsta orsaken till dessa prishöjningar.

– Råvarupriser på metall påverkar direkt kostnaden för produkter som kablar och transformatorer. Samtidigt har den ökade efterfrågan fyllt orderböckerna, vilket gör att producenter inte behöver konkurrera lika mycket på pris, säger Peter Silverhjärta.

Elnäten måste stärkas

Ett annat skäl är den ökade elektrifieringen för att klara den gröna omställningen. Sverige står inför ett fördubblat elbehov till 2045, vilket kräver en förstärkning av elnäten. Samtidigt övergår elnätsföretag från ett enkelriktat system med stora produktionsanläggningar i norr till småskalig produktion i lokalnäten, berättar Peter Silverhjärta.

”Nu blir det alltmer småskalig produktion utspridd i lokalnäten och dessutom så är inte Smygehuk slutstationen för elen”

– Elnätsföretag går från ett system där det var stora centraliserade produktionsanläggningar främst i norr och konsumtionen främst i södra Sverige. Energiriktningen var alltid enkelriktad, nu blir det alltmer småskalig produktion utspridd i lokalnäten och dessutom så är inte Smygehuk slutstationen för elen. Elnäten måste även kunna överföra eventuellt överskott på export.

Finns det åtgärder som kan lindra de kostnadsutmaningar som elnätsbranschen står inför?

– Någonstans når man ju gränsen där elnätsföretag måste skjuta på, eller helt låta bli att genomföra projekt för att kostnaderna är för höga. Där är vi inte idag, och där vill vi inte hamna, men ett ökat kostnadstryck kräver såklart prioriteringar. För att försöka motverka kostnadsökningar kan man titta på ett lite vidare perspektiv på inköp och inte begränsa sig till Europa. Dock medför det andra utmaningar.

Tror du att vi kan förvänta oss ytterligare kostnadsökningar för elnätet framöver?

– Det är svårt att spekulera i, förhoppningsvis når vi en platå där kostnadsökningarna stannar av, men det vet vi inte i dagsläget. Det kan finnas anledning att återkomma i början på nästa år då vet jag mer.