ELKRISEN
Nytt system: Så pressar du din elräkning
Det ska löna sig att sprida ut sin elförbrukning. Att köra tvättmaskinen på natten eller exempelvis värma upp sommarstugan stegvis blir billigare än att brassa på elementen för fullt.
Från årsskiftet ändrar elnätsjätten Ellevio hur bolaget tar betalt av kunderna.
Det kallas effekttariff. Många elnätsbolag har redan infört det, bland andra Göteborgs energi, men bland de tre stora, Vattenfall, Eon och Ellevio blir den sistnämnda först. 375 000 villakunder (lägenhetskunder berörs inte nu) får vänja sig vid nytt sätt att tänka.
– Dels för att vi tror på idén, men också för att det finns föreskrifter som vi måste följa, säger David Bjurhall, chef för pris- och regleringsfrågor på Ellevio.
Kapade toppar
Senast 2027 måste alla elnätsföretag ha gått över till effekttariffer. Syftet är att sprida ut elanvändningen. Det ska ske genom att ta mer betalt för effekttopparna. Att köra hushållets alla strömslukare samtidigt kommer att kosta extra.
Kommer då hushållen att svara på prissignalen? Säkert vet man inte. Men studier av andra elbolag som gått före visar på att effekttopparna kapas med mellan 2 och 7 procent. Ellevios egna pilotstudie med 2 000 kunder visar att det samtida effektuttaget gick ner med 3,5 procent, enligt David Bjurhall.
För kunden kan det bli knivigt att veta exakt hur man ska agera.
– För den stora majoriteten kommer det att innebära ungefär samma kostnad, säger David Bjurhall.
Någon hundralapp
Men så här kan det slå: Den som använder mycket el men sprider ut den mer över dygnet kan vinna någon hundralapp i månaden. Omvänt, den som brukar lite el men det mesta samtidigt kommer att förlora på det nya systemet.
Ett tydligt exempel. Den som åker ut till en kall sommarstuga och brassar på elelementen för fullt kan straffas med dyra effekttoppar på elnätsfakturan.
– Då kan det vara bättre att värma upp stugan stegvis, säger David Bjurhall.
Halva elnätsavgiften kommer fortfarande att vara en fast kostnad, men 45 procent ska alltså avgöras hur väl kunden anpassar sin förbrukning. Det är de tre högsta topparna per månad som sätter det rörliga priset, och toppen avgörs av förbrukningen under en timme. Att slå på en strömslukande vattenkokare ett par minuter gör inte så mycket. Att däremot köra tvättmaskinen och dammsuga en timme samtidigt får betydligt större genomslag.
För att krångla till det lite extra. Parallellt höjer Ellevio, som flera andra bolag, elnätsavgifterna, med sex procent i Ellevios fall. Så den som lyckas hålla elnätsavgiften oförändrad nästa år kan känna sig som en vinnare på det nya systemet.
De två andra stora elnätsbolagen hälsar att de inte bestämt när de går över till effekttariffer.
Olle Lindström/TT
Fakta
I dag tar Ellevio, förutom den fasta avgiften, betalt för mängden el som överförs i ledningarna under en månad. Med effekttariff är det effekttopparna som ligger till grund för den rörliga avgiften, där den totala förbrukningen/elöverföringen bara utgör en mindre del.
Effekttariff kan likställas/jämföras med trängselavgift i trafiken. Det är dyrare att köra sin bil in och ut ur tullarna i Stockholm i rusningstrafik jämfört med kvällar och helger då det är gratis. Syftet är kanske inte exakt detsamma, men om färre kör sin bil när alla andra gör det blir framkomligheten bättre.
Då kan elnätet, eller bilvägarna, användas effektivare. Färre nya elnät/bilvägar behövs.
Elnätsavgiften ska inte förväxlas med elpriset som faktureras separat av ett elhandelsbolag.
Fakta
Elnätsavgiften kommer att bestå till hälften av en fast kostnad, till cirka 45 procent av effektavgiften och resten av elförbrukningen.
Effekten mäts som timmedeleffekt, vilket innebär genomsnittet av din totala elanvändning under en timme.
Effektavgiften baseras på snittet av de tre högsta effekttopparna, det vill säga de tre timmar med högst timmedeleffekt, fördelade på tre olika dygn under månaden.
Varje dygn mellan klockan 22 och 06 på morgonen är det dessutom billigare att använda elnätet. Då räknas bara halva effekttoppen.
Källa: Ellevio