RÄNTAN OCH INFLATIONEN
Thedéen: Kris är ett normaltillstånd
Erik Thedéen har två dramatiska år bakom sig som riksbankschef. Och när han ser framåt ser det inte mycket lugnare ut. ”Jag tycker det är ganska oroande”, säger han i en intervju med TT.
Erik Thedéen tillträdde i januari 2023. Då hade inflationen precis toppat över 10 procent. Världen var omskakad av pandemieffekter och en historisk energikris i skuggan av Rysslands fullskaliga attack mot grannlandet Ukraina.
Situationen har knappast lugnat ned sig. Snarare tvärtom, med en våldsam utveckling i Mellanöstern och sedan november ett återuppståndet hot om att handelskonflikterna i världen ska förvärras av en ny våg av höga USA-tullar när Donald Trump tar över i Vita huset igen.
"Ett ganska farligt läge"
Han pekar bland annat på hur handelskonflikterna är sammanvävda med säkerhetspolitiska frågor, som Taiwans framtid.
– De går lite i varandra på ett ganska obehagligt sätt. Det kan bli ett ganska farligt läge.
– Det är väldigt lätt att säga att det är "nya tider". Men, i någon mening är det ju alltid osäkert. Det är inte så att vi inte har haft kriser fram till nu.
Thedéen påminner om alla historiska kriser som skakat om världen efter andra världskriget: Kalla kriget, Kubakrisen, oljekrisen, bankkollapsen i Sverige 1991, 11-septemberattacken, finanskrisen 2008 och så vidare.
– Generellt är ekonomisk politik präglad av en strävan att uppnå stabilitet. Men ännu viktigare tycker jag att det är att man kan hantera nya lägen som uppkommer och nya kriser. Så är det. Kris kanske är ett normaltillstånd, som vi ska klara av att hantera.
Riksbanken har i uppdrag att se till att Sverige har en stabil prisutveckling – med en inflation kring 2 procent – och finansiell stabilitet.
Utmaningarna är att parera bakslag om inflationen tar fart igen eller om störningar som handelskrig ställer till det. Riskerna är många där ute, enligt Thedéen.
Inga AI-genererade räntebeslut
Men det pågår annat också. Huvudkontoret på Brunkebergstorg i centrala Stockholm renoveras. Och Riksbankens nya strategiska plan ska genomföras.
– Det handlar bland annat om hur vi ska kunna använda data bättre och jobba mer med AI på centralbanken. Vi har tagit en del steg i den riktningen och det är kul, säger Thedéen.
– Och beredskap är en jätteviktig fråga för oss. Den fanns nästan inte för 5–10 år sedan och nu är den jättestor, i allt vi gör, tillägger han.
AI-genererade räntebeslut är inget Thedéen ser framför sig.
– Man måste ju bedöma allt som kommer ut från AI och jag tror inte allt kommer att kunna göras av AI. Jag hoppas inte det i alla fall.
Fakta
När Erik Thedéen tillträdde som riksbankschef i januari 2023 låg Riksbankens styrränta på 2,50 procent. Men det krävdes en serie snabba höjningar upp till 4,00 procent för att få bukt på inflationen.
I år har Riksbanken med fem sänkningar kommit tillbaka ner till nivån där Thedéen började, på 2,50 procent i styrränta.
– Jag har lyckats både vara med och höja räntan och sänka räntan under två års tid. Det är inte så ofta det sker faktiskt, säger han.
Enligt Riksbankens räntebana kan räntan sänkas till 2,25 procent, troligen under första kvartalet 2025 – men bara om prognoserna håller.