KÄRNKRAFTENS FRAMTID

Priset på kärnbränsle slår rekord

En hög med uranmalm vid en gruva i Arizona i USA som öppnades i början av 2024, på grund av ökad efterfrågan och högre priser på uran, som används för bränsle till kärnreaktorer. Arkivbild. Bild: Ross D. Franklin/AP/TT

Ekonomi (TT)

Priset på bränsle till kärnreaktorer, anrikat uran, har mer än tredubblats på tre år, från 56 amerikanska dollar per enhet till 190 dollar, skriver Financial Times.

Bakom uppgången ligger det nyväckta intresset för investeringar i kärnkraft, bland annat drivet av ökade energibehov från stora anläggningar för ai-center och övergång från fossilkraft till kärnkraft. Tillgången på bränsle har också pressats i och med invasionen av Ukraina som lett till sanktioner mot Ryssland.

Ryssland är en stor aktör vad gäller att anrika uran från malm till bränsle, Och Kazakstan, störst i världen på urangruvor, har flaggat för lägre produktion än förväntat och det som produceras där tenderar att gå i första hand till Ryssland och Kina.

Nick Lawson, vd för investerargruppen Ocean Wall, säger till tidningen att det helt enkelt inte finns tillräcklig kapacitet i västvärlden för omvandling och anrikning av uran, det som finns i Frankrike, USA och Kanada förslår inte. Det påverkar priserna, priser som bara kan gå en väg – uppåt.

– Det finns en mängd mycket viktiga beslut att ta, säger Lawson och syftar på anläggningar för uranomvandling och försörjningskedjan för kärnkraft.

Han framhåller att processen, och byggandet, kommer att ta många år och kosta enorma summor.