ENERGIPRISERNA
Analytiker: Därför är Europa beroende av Trumps borrande
USA lämnar Parisavtalet. Istället vill Trump borra och använda ”det flytande guldet” under deras fötter. Ödets ironi är att Europa är beroende av just detta för att minska gaspriserna och därmed elpriserna, enligt chefsanalytikern Arne Lohmann Rasmussen. ”Det är i alla fall betydligt bättre att vara beroende av USA än Ryssland”, säger han till TN.
Att USA:s nya president Donald Trump har för avsikt att öka produktionen av olja och gas kommer knappast som någon överraskning då mantrat ”drill baby drill” trummats under hela valkampanjen.
Men vilka saker man väljer att lyfta fram, och hur saker och ting sägs har förstås också betydelse för marknaden, då det kan ge fingervisningar om vart den amerikanska energipolitiken är på väg. Och det råder knappast någon tvekan om vad Trump vill göra i det avseendet.
”Amerika ska bli en tillverkningsnation igen och vi har något som ingen annan tillverkningsnation någonsin kommer att ha; den största mängden olja och gas av alla länder på jorden. Och vi kommer att använda den”, sa han under sitt tal.
Den klassiska slogan ”drill baby drill” upprepades också, och han talade om det flytandet guldet under amerikanernas fötter.
Mer konkret konstaterade han att USA återigen ska dra sig ur Parisavtalet vilket också bekräftades i ett pressmeddelande från Vita huset kort därefter. Han sa också att han planerar att utlösa ett nationellt energinödläge.
Uttalandena har väckt starka reaktioner både i Europa och i USA.
– Det är en ödesfråga, och vi måste ha med oss de stora utsläpparna om vi snabbt ska se verklig effekt, säger utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) i Aktuellt.
Det återstår enligt Malmer Stenergard att se hur USA:s klimatpolitik kommer att bli under Trumps ledning, men hon tror inte att det bådar gott.
– Samtidigt konstaterar jag att det finns delar av USA som vill driva på för sänkta utsläpp, vi har både samarbete med Kalifornien och Washington för att nämna någonting, fortsatte hon.
Även klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari (L) har uttryckt oro:
– USA är ett av världens största utsläppare och de har en lång väg att gå med sitt klimatarbete, säger hon till TV4 Nyheterna.
Amerikansk LNG alternativet till rysk gas
En som med intresse följt Trumps uttalanden är Arne Lohmann Rasmussen, chefsanalytiker och forskningschef på Global Risk Mangement, ett danskt tradingbolag för energi som köper långsiktiga energikontrakt och säljer till företag som vill säkra upp sina energipriser, så kallad ”hedging”.
Det är lite av ett ödets ironi att EU behöver amerikansk gas, menar han.
– Den största saken i talet är att han planerar att lyfta förbudet som president Joe Biden inrättade på nya licenser för nya LNG-projekt. Jag tror att han också nämnde det ordagrant. Flaskhalsen är inte naturgasen i sig utan förgasningskapaciteten för LNG. Trump kommer att försöka öka upp detta för att exportera mer naturgas, vilket på sätt och vis också är positivt eftersom amerikansk LNG är alternativet till rysk gas, säger Arne Lohmann Rasmussen till Tidningen Näringslivet.
Kan ta ned elpriserna
LNG är flytande fossil naturgas via skepp och naturgasen är till stor del vad Europas ekonomi bygger på. Naturgasen används i hög grad inom industrin och för uppvärmning i södra och centrala Europa samt till elproduktion i gasturbiner. I Sverige är dock gaskonsumtionen låg, endast ett par procent av energin, då vi i högre grad använder fossilfri elektricitet i stället. Den gas som används är dock kritisk då den i huvudsak går till viktig industri.
– Många länder är helt beroende av att balansera sina förnybara källor med naturgas och naturgas är till stor del prisdrivande i det som kallas meritordningen. Lägre priser på naturgas är det som kan ta ner elpriserna i Europa i det kortare perspektivet. Det räcker inte med förnybart eftersom du behöver något när solen inte lyser och vinden inte blåser, säger Arne Lohmann Rasmussen.
Kärnkraft är förstås ett annat alternativ – men det är mer långsiktigt.
Kontinentens elpriser spiller också över på svenska elpriser särskilt i elområde 3 och 4 så minskade gaspriser betyder minskade elpriser i Sverige.
Sedan Rysslands anfallskrig mot Ukraina har volymerna från Ryssland till EU kraftigt minskat då Nord Stream-ledningarna förstörts och Ukraina vid årsskiftet valt att inte förlänga avtalet med Ryssland för gasledningarna som går genom Ukraina. Ledningen till Polen har också stängts av. Däremot återstår fortfarande ledningen under Svarta havet via Turkiet och fortfarande importerar EU stora mängder rysk LNG.
De länder som hittills ersatt den stora bulken av rysk gas är inte minst ökade leveranser från Norge, USA och Qatar, men hittills har volymerna inte kunnat täcka behovet eftersom betydande mängder gas, om än mycket mindre, fortfarande kommer från Ryssland.
Faktum är att rysk LNG ökat på sistone. Enligt Arne Lohmann Rasmussen stod rysk gas för 18,6 procent i det fjärde kvartalet 2024 vilket är en ökning jämfört med 15,5 procent samma tid året dessförinnan. När det gäller LNG var siffran för rysk gas i stället 7,1 procent jämfört med 5,2 procent ett år tidigare.
”Vi får fortfarande mycket LNG från Ryssland, och varför inte ersätta det med amerikansk LNG, som är billigare för oss och sänker våra energipriser”.
”Riktigt dumt av Biden”
Att pressa bort den ryska gasen bygger till stor del på att just USA ersätter gasen, menar han.
– Därför var det riktigt dumt av Joe Biden att förbjuda nya tillstånd för LNG-export eftersom det inneburit att EU inte lika lätt kunnat diversifiera sig bort från ryska fossila bränslen. Vi borde ha protesterat mycket högre från Europa mot detta och att Trump nu vill riva upp det är positivt för Europa, säger han.
Ökad produktion av olja och gas, betyder minskade priser.
Även Qatar satsar stort på LNG.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har också varit positiv till ökad LNG-handel med USA.
”Vi får fortfarande mycket LNG från Ryssland, och varför inte ersätta det med amerikansk LNG, som är billigare för oss och sänker våra energipriser”, sa hon till media i november.
Kostnaden för naturgas i USA är 3-4 gånger så billig i nuläget jämfört med Europa – så Arne Lohmann Rasmussen tror också att Trump kommer att få nya satsningar på LNG.
– Däremot kommer det troligen dröja fram till 2026-2027 innan detta börjar att påverka priserna. I det kortare perspektivet handlar det till stor del om vad som händer med Opec+ oljeproduktion samt eventuella sanktioner på produktion. Sanktionerna som Biden införde mot Ryssland ser just nu ut att fortsätta och jag kommer att hålla ögonen på vad som händer med den ”maximala press-strategin” mot Iran, vilken jag inte fick några svar på i går. Han har också övervägt att blockera oljeimporter från Venezuela som skulle kunna påverka priserna, förklarar Arne-Lohmann Rasmussen.
Kan ställa motkrav
Naturgas och olja går också hand i hand, då de normalt finns vid samma fyndigheter.
Det finns också en annan fördel för Europa att öka sin LNG-handel med USA, menar Arne Lohmann Rasmussen.
– Med ökad import från USA kommer EU förstås att hamna i större beroendeställning till USA även om det troligen är bättre än motsvarande i Ryssland. Men det kan förstås appliceras åt andra hållet också, där EU kan ställa motkrav, till exempel gällande tullar, NATO eller vad det nu kan vara. Det är en win-win.
Precis innan Biden lämnade presidentskapet passade han också på att lägga utvinningsförbud mot flera strategiska havsområden där ny borrning av olja och gas skulle kunna vara intressant. Totalt rör det sig enligt CNN om 625 miljoner tunnland av hav och syftet är att det ska vara svårare för den precis tillträdda presidenten att riva upp.
Arne Lohmann Rasmussen tror att det kan vara en orsak till att Trump vill utlösa energinödläge.
– Det kanske blir lättare att riva upp det då. För något nödläge är det knappast, det finns gott om olja och gas i USA.
Däremot finns också utmaningar för Trump att verkligen få sin borrningsstrategi på plats, menar Arne Lohmann Rasmussen.
– Om Trump lyckas med sin strategi och verkligen får ned priserna på olja och gas så kan det vara en dålig investering då oljebolagen är privata. Dessutom brukar investerare i oljeaktier vara inriktade på lönsamhet och utdelning framför expansion. Så det är en svår balansgång. Hursomhelst tror jag inte att vi kommer att få se någon större påverkan redan i år.