DEN SVENSKA MODELLEN

Domstol: Hamnfackets blockad olovlig

”Den svenska modellens generösa regler för stridsåtgärder ska inte missbrukas”, säger Marcus Dahlsten. Bild: Pressbild, Johan Nilsson/TT

Hamnarbetarförbundets blockad mot krigsmateriel till och från Israel är inte tillåten. Det konstaterar Arbetsdomstolen. Beskedet välkomnas av Sveriges Hamnar.

Nyligen varslade Hamnarbetarförbundet samtliga svenska hamnar om blockad gällande transporter av krigsmateriel till och från Israel.

– Vi vill inte bidra till att upprätthålla ett handelsutbyte med Israel som på något sätt underlättar eller förlänger misstänkta krigsbrott eller förbrytelser mot de mänskliga rättigheterna, sa Hamnarbetarförbundets ordförande Martin Berg i ett pressmeddelande i samband med att förbundet la sitt varsel.

Sveriges Hamnars vd Marcus Dahlsten instämmer i att situationen är allvarlig.

– Vi är lika bekymrade som alla andra över situationen i Mellanöstern, men Sveriges agerande ska hanteras av de folkvalda politiker som har utsetts att sköta Sveriges utrikespolitik och förutsättningarna för Sveriges utrikeshandel, säger han i en kommentar.

Hamnarbetarförbundet har dock ett kollektivavtal med Sveriges Hamnar och det råder därför fredsplikt. Något som nu Arbetsdomstolen har fastställt.

– Det är bra att Arbetsdomstolen nu tydliggjort att politiska stridsåtgärder inte får påverka arbetsgivarens rätt att bestämma över sin affärsverksamhet, annat än i ytterst begränsad omfattning. Den svenska modellens generösa regler för stridsåtgärder ska inte missbrukas, säger Marcus Dahlsten.

Pressmeddelande: AD fastställer att Hamnarbetarförbundets blockad inte är tillåten