Fortsatt brist på nötkött

Det är fortfarande brist på nötkött i flera butiker. Bild: Marianne Ahlenius/TT

Kring jul och nyår rådde det brist på nötkött i butikerna. Trots löften om att det snart skulle vara över gapar många kyldiskar fortfarande tomma.

– I ett längre perspektiv så har vi en minskande produktion i Sverige, säger Isabel Moretti, vd för organisationen Svenskt kött.

Isabel Moretti bekräftar att det fortfarande är brist på nötkött. Bristen runt årsskiftet förklarades främst med omständigheter kring jul- och nyårshelgen, som logistik; vi är mer hemma och äter mer kött.

Budskapet var att bristen skulle vara löst inom ett par veckor. Men så blev det inte.

– Vi har en minskande produktion av nötkött. Och det här är inte bara i Sverige utan i hela EU, säger Moretti.

– Det handlar om att det inte bara är konsumenter som har drabbats av de senaste årens prishöjningar, höga räntor och inflation. Det har också skett i produktionsled så man har inte investerat i den takt som man normalt gör.

Ingen brist på griskött

Eftersom problemet är detsamma i Europa är import inte en lösning.

– Även om det är en viss import, så är importen dyr och vi har inte jättestora volymer.

Moretti vill understryka att bristen rör nötkött – det råder till exempel ingen brist på griskött.

Orsaken till att just nötkött är en bristvara är att nötköttsproduktionen har längre cykler – åtminstone tre år – medan gris och kyckling är betydligt snabbare.

– En ko får en kalv eller kanske två, men en sugga får betydligt många fler kultingar. På- och av-knappen reagerar snabbare i hela systemet.

"Bygger på efterfrågan"

Moretti säger att en bestående och uppskalad produktion även bygger på att efterfrågan från konsumenterna också ökar.

– Vi har ett otroligt osäkert omvärldsläge både politiskt och marknadsmässigt just nu. Det är ett allvarligt läge där vi behöver ha en fortsatt efterfrågan.

Enligt Moretti går det inte att säga när lapparna i butiken kan vara ett minne blott.

Sofie Fogde/TT