AVTALSRÖRELSE

Nivån på märket oroar: ”Smärtsamt högt”

Almegas arbetsgivarpolitiska chef Maria Möller och Svensk Handels vd Sofia Larsen. Bild: Claudio Bresciani/TT, Pressbild

Märket som industrin förhandlat fram ligger på en utmanande nivå, menar flera arbetsgivarorganisationer. ”Det kommer att bli extremt tufft för många företag att klara av de ökade kostnaderna”, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.

Nivån på märket som industrin nu förhandlat fram är ”smärtsamt hög”, skriver Svensk Handel i ett pressmeddelande.

– Vi tvingas konstatera att nivån på märket är smärtsamt hög för handeln. Lågkonjunkturen har hittills inneburit en treårig konsumtionskris med minskad försäljning samtidigt som kostnaderna ökat, och den är inte över. Vi ser också hur antalet konkurser och varsel ökar i snabb takt. Det kommer att bli extremt tufft för många företag i handeln att klara av de ökade kostnaderna, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.

Märket som industrin förhandlat fram ligger på totalt 6,4 procent över två år, 3,4 procent första året och 3 procent det andra.

Nu fortsätter handelns förhandlingar.

– Märkets normerande och stabiliserande roll på arbetsmarknaden är helt central. Även om det är smärtsamt kommer vi att värna märket, säger Sofia Larsen i pressmeddelandet.

Även Almega menar att industrins avtal landande på en hög nivå.

– För företagen inom den personalintensiva tjänstesektorn kommer löneökningsnivåerna bli mycket tuffa, säger Maria Möller, arbetsgivarpolitisk chef på Almega i ett pressmeddelande.

– Nivån, 6,4 procent, är mycket tuff för tjänstesektorn, där lönekostnaderna står för den ojämförligt största delen av de totala kostnaderna. Nu kommer det verkligen att krävas ett stort mått av ansvarstagande under de fortsatta förhandlingarna. Givet omvärldsläget är det ett måste att vi lyckas skapa förutsättningar för ökad tillväxt och produktivitet, säger hon.

Maria Möller tycker att en insamlingsmodell, en så kallad låglönesatsning, är problematisk.

– Låglönesatsningar är aldrig något vi förespråkar. Det trycker ihop den svenska lönestrukturen och är kostnadsdrivande. Och i ett läge med en rekordhög arbetslöshet är det helt fel att höja trösklarna in på arbetsmarknaden och försvåra för människor att få ett jobb, säger Maria Möller.

Pontus Sjöstrand, vd på Måleriföretagen. Bild: Rosie Alm och Love Strandell

Nivån blev högre än vad Måleriföretagen hade hoppats på.

– Med tanke på läget i måleribranschen är det en nivå som kommer att kännas ute bland företagen, säger Måleriföretagens vd Pontus Sjöstrand i ett pressmeddelande.

Transportföretagens vd Marcus Dahlsten. Bild: Pressbild/Ryno Quantz

Även Transportföretagens vd Marcus Dahlsten anser att nivån blir tuff.

– Nivån är hög och kommer att bli ansträngande för transportbranschens företagare, där många har mycket pressade marginaler. Det är därför av största vikt för både arbetsgivare och arbetstagare att vi kan teckna avtal som ger förutsättningar för företagen att bedriva lönsam verksamhet, säger han.

Mats Åkerlind, Byggföretagen. Bild: Pressbild

Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef på Byggföretagen trycker på att det nu är viktigt att ta ansvar.

– Byggföretagen kommer att värna märket. Vi förutsätter att också våra fackliga motparter följer märket. Ett attraktivt kollektivavtal måste tjäna båda parter. Därför krävs en lönenivå som tar hänsyn till såväl konjunkturläge som branschens behov av specialisering, säger han i en kommentar.

Henrik Junzell på Installatörsföretagen Bild: Pressbild

Henrik Junzell, förhandlingschef på Installatörsföretagen, menar att det blir en utmanande tid framöver.

– Vi kommer följa märket, i enlighet med den svenska modellen. Men det kommer vara tuffa ökningar för våra företag med tanke på att branschen är mitt i en utmanande och utdragen lågkonjunktur med fortsatta uppsägningar och konkurser. Nu kommer vi arbeta intensivt fram tills att även våra avtal ska vara klara, säger han.

Torbjörn Granevärn på Visita. Bild: Claudio Bresciani / TT

Visitas förhandlingschef Torbjörn Granevärn konstaterar att märket är högt och kommer vara utmanande för besöksnäringen, där många företag redan har det tufft.

– Märkets roll på arbetsmarknaden är dock helt central och Visita kommer att följa märket. Nu ser vi fram emot de fortsatta förhandlingarna med våra fackliga motparter, säger han.