FRIHANDELNS FRAMTID

Britterna kom lindrigare undan – ligger lågt

Storbritanniens premiärminister Keir Starmer framträdde på Jaguar Land Rovers bilfabrik utanför Birmingham på måndagen. Till höger om honom i bild står biljättens vd Adrian Marvel. Bild: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Storbritannien (TT)

Storbritannien drabbas inte fullt så hårt av de amerikanska tullarna, även i jämförelse med allierade. Där EU går i klinch och Kina slår tillbaka med kraft väljer Keir Starmers regering att ligga lågt.

För några veckor sedan satt den brittiske premiärministern Starmer sida vid sida med USA:s president Donald Trump i Vita huset i Washington DC. Starmers resa beskrevs som en brådskande charmoffensiv för att försöka bygga lite förtroende där många andra västliga ledare såg ut att gå bet.

De två ledarna log inför kamerorna, Trump berömde Starmer som en "tuff förhandlare" och Starmer lämnade över en inbjudan till ett andra – "exceptionellt" – statsbesök, undertecknad av kung Charles III själv.

Nu, en dryg månad senare, har USA belagt även brittiska varor med skärpta tullavgifter. Men satserna är nästan hälften så höga som de mot EU och många andra länder: 10 procent, med undantag för brittiska bilar där avgiften läggs på 25 procent.

Flaggar för ny värld

I måndags, medan världens börser rasade, stod Keir Starmer i en bilfabrik utanför Birmingham och manade till sans. Den brittiska regeringen kommer att slå vakt om landets intressen och industri, lovade han.

Redan under helgen hade Starmer och hans regering börjat hamra in budskapet att globaliseringens era är över. I en debattartikel i The Sunday Telegraph skrev premiärministern att en ny världsekonomi kommer att bygga på avtal och alliansbyggen, att "gamla sanningar inte längre kan tas för givna", och öppnade för ett större statligt ingripande på marknaden.

Men den stora frågan var om han skulle ge igen – särskilt som Storbritannien och USA allt sedan brexit har legat i långdragna förhandlingar om ett omfattande handelsavtal.

– Vi hoppas nå ett avtal, sade biträdande finansminister Darren Jones till BBC i helgen, och betonade att det gjorts ett stort diplomatiskt grundarbete.

Tummar på klimatregler

På bilfabriken i måndags fick premiärministern en rak fråga om det inte är läge att dra tillbaka Trumps inbjudan till ett statsbesök. Starmer svarade att han förvisso inte uppskattar tullbeskedet, men att USA fortsatt är en nära partner till Storbritannien.

– Det ligger inte i vårt intresse att bara riva upp den relationen, sade han.

Starmer aviserade heller inga hämndtullar mot USA, till skillnad från EU. Däremot kommer brittiska biltillverkare att få större svängrum i omställningen från fossildrivna bilar, vilket å andra sidan får följder för Storbritanniens utsläppsmål.

– Vi måste vara pragmatiska och lugna i de steg vi tar, men behöver också bibehålla lite perspektiv och kontext.

Martin Mederyd Hårdh/TT

Keir Starmer och Donald Trump i Vita huset den 27 februari. Trump läser inbjudan till ett nytt statsbesök. Bild: Carl Court/poolfoto via AP/TT

Fakta

USA:s nya tullavgifter mot länder världen över beskrivs av Trumpregeringen som svarsåtgärder som syftar till att jämna ut alla handelsunderskott: "Om de gör det mot oss så gör vi det mot dem".

Många av länderna beläggs med en allmän tullsats på 10 procent på alla varor. Här är några av länderna vars varor beläggs med än högre avgifter (baserat på den lista som Vita huset gick ut med den 2 april):

Kina – 54 procent (totalt, med tidigare höjd avgift)

Lesotho – 50

Kambodja – 49

Vietnam – 46

Syrien – 41

Serbien – 37

Schweiz – 31

Indien – 27

Sydkorea – 25

Japan – 24

EU – 20

Israel – 17

Norge – 16