TULLKRIGET
Bilarbetare sågar Trumps tullar: "Förstår inte"
USA (Pennsylvania, TT:s utsände)
Donald Trump har lovat att hans tullpaket ska skapa nya arbetstillfällen i USA:s rostbälte.
Bilarbetarfacket UAW har hyllat tullarna, men Dan Hand som arbetar för facket på en lastbilfabrik i Pennsylvania är skeptisk.
– Risken är stor att folk blir av med jobbet, säger han.
En gigantisk anläggning med roströda skorstenar och cisterner tornar upp sig mot horisonten i staden Bethlehem, Pennsylvania. Under 1900-talet pumpade fabriken Bethlehem Steel ut stål som användes till att bygga några av New Yorks största skyskrapor, som Empire State Building och Rockefeller Center.
Men stålverket klarade inte konkurrensen från de effektivare fabrikerna i Sydkorea och Japan och slutade att tillverka stål 1995.
När Jeff Fegley öppnade sitt ölbryggeri i Bethlehem tre år senare var staden på dekis efter stålindustrins sammanbrott.
– Stadskärnan såg väldigt dyster ut, med igenbommade butikslokaler. Stadens hotell hade just gått i konkurs och stängt, säger han.
Vill skaka liv i rostbältet
Små ölbryggerier – det finns 500 i Pennsylvania – har dykt upp när industrierna lagt ner.
– Vi har varit en viktig del i förnyelsen av stadskärnan i Bethlehem, säger Fegley.
Klockan är strax efter ett och lunchgästerna släntrar in i bryggeriets restaurang. I ett stort rum bakom baren finns rader med stålblanka cisterner som används för att brygga öl. President Donald Trump har lovat att de höga tullar som han införde i förra veckan ska skaka nytt liv i rostbältet och stärka dess industrier och små affärsrörelser.
Men tullarna innebär problem för Jeff Fegleys bryggeri. Såväl humle till ölen som aluminium till ölburkarna importeras utifrån.
– En stor del av det spannmål som vi använder när vi brygger öl kommer från Kanada. Om tullarna blir kvar får vi se hur mycket av de ökade kostnaderna vi själva kan ta, och hur mycket som måste läggas över på konsumenterna genom högre priser.
"Drabbats av orättvisor"
Samtidigt hoppas han att Trumps tullpaket även kan ha en positiv effekt.
– Presidenten har en poäng i att USA har drabbats av orättvisor i handeln. Han vill att ekonomin ska blomstra, så jag tror inte att tullarna blir långvariga.
– Jag tror att det handlar om att tvinga andra länder till förhandlingsbordet och att skapa nya avtal som jämnar ut spelplanen.
Att arbetarväljare övergav Demokraterna för Republikanerna var livsviktigt för Trumps valsegrar i Pennsylvania och andra delstater i "rostbältet", såväl 2016 som 2024. Termen rostbältet är en mörk ordvits, med innebörden att den tidigare tillväxtregionen "stålbältet" nu står och rostar. Där gick löften om att få industrin att återvända till USA hem hos väljarna.
Bilarbetarfacket United Autoworkers, UAW, stöttade Kamala Harris i valet, men har hyllat Trumps tullar. ”Vi är glada att en president i USA tar krafttag mot den katastrofala frihandel som slagit ner som en bomb över arbetarklassen”, skriver facket i ett uttalande.
Tar tid bygga upp industrier
Men de 2 600 UAW-medlemmarna som arbetar på lastbilstillverkaren Mack Trucks fabrik en halvtimme söder om Bethlehem, är kluvna i frågan.
– Vissa hoppas att tullarna kommer att leda till att fler jobb kommer tillbaka till Pennsylvania, säger Dan Hand, representant för UAW på Mack Trucks. Själv är han skeptisk till UAW-ledaren Shaun Feins positiva ord om tullarna.
– Jag förstår inte hur han tänker. Det kommer att ta mycket, mycket lång tid att bygga upp nya industrier från ingenting.
En ny undersökning från Marquette Law School visar att 51 procent av människor i USA utan högskoleutbildning anser att nya tullar skadar ekonomin, medan 32 procent tycker att de hjälper ekonomin.
Dan Hand fruktar att tullarna kommer att slå hårt mot Mack Trucks, vilket i sin tur kommer att drabba de anställda.
– Komponenterna i bilarna kommer från hela världen: Sverige, Mexiko, Brasilien… Om priserna på lastbilarna ökar på grund av tullarna är risken stor att folk blir av med jobbet, säger Dan Hand.
Jonas Cullberg/TT
Fakta
Länder tar ut tull för varor vid import. Det kan vara för att skydda inhemsk industri eller för att ta in pengar till statskassan.
Sedan Donald Trump tillträdde som president på nytt den 20 januari har han infört en rad tullar i hopp om att stöpa om den globala ekonomin.
Den 2 april meddelade Trump ett tullpaket som har beskrivits som det mest aggressiva i modern tid. Det innebär tullar på 10 procent mot cirka 180 länder. 60 länder fick även ytterligare kraftigt höjda tullar.
Experter menar att tullarna riskerar att drabba den inhemska industrin och få mycket negativa konsekvenser för både USA:s ekonomi och världsekonomin.
I onsdags gjorde Trump delvis en reträtt, och valde att pausa delar av tullarna i tre månader. Grundtullarna om 10 procent ligger dock kvar.
För EU:s del innebär det en halvering, från 20 till 10 procent. Kina får i stället tullar på upp till sammanlagt 145 procent.
25-procentiga tullar på stål, aluminium och bilar som tidigare införts pausas inte.
Källa: New York Times, Kommerskollegium, TT