ELKRISEN

Utredare: Även havsvindkraft behöver statsstöd

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) tar emot elmarknadsutredningens betänkande av den särskilda utredaren Bo Diczfalusy. Bild: Lars Schröder/TT

Det är inte bara kärnkraft som behöver statligt stöd för att någon ska våga investera. Det gäller även havsbaserad vindkraft, konstaterar en statlig utredning.

– Här finns en uppgift för staten, säger utredaren Bo Diczfalusy.

Det är en diger lunta på runt 800 sidor som Bo Diczfalusy lämnar över till energi- och näringsminister Ebba Busch. Elmarknadsutredningen ger en mängd förslag på hur den framtida elförsörjningen ska säkras. För att det ska kunna ske behövs omfattande investeringar i ny elproduktion.

– Vi talar om enormt mycket investeringar i kraftverk och överföringsledningar, säger Bo Diczfalusy.

Lönsamt elpris

Det handlar ofta om stora initiala investeringar som ger avkastning först efter många år. Särskilt gäller det för kärnkraft och havsbaserad vindkraft.

– Här finns en uppgift för staten att hjälpa till att skapa säkerhet och göra det lättare för kraftproduktion av olika slag att finansieras och komma till stånd, säger utredaren.

Han föreslår en prisgaranti, alltså ett garanterat lönsamt elpris för bolagen, som regeringen redan har föreslagit för kärnkraft.

– Men vi föreslår också att staten under vissa förutsättningar inför den typen av kontrakt även för havsbaserad vindkraft. Om man bedömer det nödvändigt, säger Diczfalusy.

Statsstöd behövs

Det ligger i linje med vad en annan statlig utredning kom fram till i december förra året. Då konstaterades att i stort sett inga vindparker till havs kommer att byggas utan statsstöd, eftersom det inte är lönsamt under rådande förhållanden.

Regeringen har nyligen lagt fram lagförslag för hur ny kärnkraft ska finansieras. Totalt handlar det om flera hundra miljarder kronor, där ett garanterat elpris är en del av paketet. Men Ebba Busch lovar inte motsvarande stöd för havsvindkraft.

– Jag har signalerat tidigare att kan man bidra med den sortens förmågor som Sverige vill ha, då är jag öppen för att kunna ge den typen av ekonomiska stöd. Men hittills har den havsbaserade vindkraften inte kunnat göra det, säger hon.

Maria Davidsson/TT